Gojković: Novosadski sajam uskoro privremena bolnica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2020, 11:15

Gojković: Novosadski sajam uskoro privremena bolnica

Pokrajinski sekretar za zdravstvo AP Vojvodine Zoran Gojković ocenio je danas da je situacija izuzetno teška, složena i za brigu, uz upozorenje da svi pacijenti koji su u bolnicama imaju izuzetno tešku kliničku sliku i zahtevaju ozbiljan nadzor.

Gojković je, za televiziju Prva, rekao da u proteklih pet do sedam dana lekari vide posledice kupovine za "Crni petak", jer 60 odsto od novoobolelih je u ženskoj populaciji, prvi put od početka epidemije.

Pokazuje nam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se sad taj naš kupoholičarski mentalitet, ukazao je Gojković i naglasio da uprkos situaciji postoji optimizam da se može predupretiti "iskakanje iz sistema" na vrhuncu epidemije.

Bolnički kapaciteti su popunjeni, Banjica nam je opet u kovid sistemu, svi koji leže u bolnicima zahtevaju ozbijan nadzor, na kiseoniku su, respiratoru i potrebna im je intenzivna bolnička nega koja se ne može pružiti van, upozorio je Gojković.

Od dnevnog broja zaraženih, 10 do 15 odsto zahteva hospitalizaciju zbog teške kliničke slike i neizvesnog ishoda lečenja, predočio je on i dodao da se i priprema kao privremena bolnica i Novosadski sajam.

Gojković je ukazao i da je veliki broj zdravstvenih radnika zaražen i ostali preuzimaju veći obim posla.

Prema njegovim rečima, svi moraju uključiti sve svoje resurse, pojedinci da nose maske, drže distancu, jer je izuzetno nepovoljni vremenski period i krenuće i drugi virusi.

Grip još nije krenuo, rekao je Gojković i dodao da je bila dobra odluka da se pređe na onlajn nastavu za starije razrede jer su oni kod gripa veoma aktivni prenosioci.

Gojković je podsetio i da su najveće tekovina medicine vakcinacije i antibiotici, koji su preokrenuli životni vek ljudi.

Do vakcinacije i antibiotika, ljudski vek je bio ispod 20 godina, a sada sa naukom, medicinom koja se bazira na prevenciji virusnih oboljenja vakcinacijom i lečenju bakterijskih infekcija antibioticima, životni vek je produžen na duže od 70 godina, objasnio je on.

Više je umrlo ljudi od malih boginja u 20. veku nego od od svih nesreća, nedaća, ratova i nasilnih smrti i bez vakcinacije nećemo moći da izguramo celu priču, rekao je Gojković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gojković: Posledice crnog petka - prvi put zaraženo više žena

Izvor: B92, 03.Dec.2020

Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Zoran Gojković izjavio je danas da je epidemiološka situacija izuzetno ozbiljna i složena...Kako je rekao, ovo je veoma nepovoljan vremenski period zbog hladnoće, jer će krenuti i drugi virusi, ali da na sreću još nema gripa..."Popunjenost bolničkih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.