Goblen vezen na ljusci od jajeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2016, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goblen vezen na ljusci od jajeta

Novosađanin Vladimir Kravčenko, od ljuski jaja pravi mala remek dela. Napravio je minđuše, ogrlice, fontane, lampe, pa čak i haljinu za koju je koncem povezao ljuske 282 jajeta. Ni jedna ljuska nije polomljena. Jaja su u originalnom obliku.

Vladimir je pre skoro 15 godina otkrio da se od ljuski jaja može štošta napraviti U početku je to bilo samo oslikavanje jaja. Temperama je radio godinu dana. Onda je dobio ideju.

„Palo mi je na pamet da probam da presečem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jaje na pola. Uzeo sam modelarsku testericu. To je testerica koju deca koriste u školi. Jaje je bilo prazno - praznim ih na jednu rupu od milimetar, i trebalo mi je više od dva sata da ga presečem. Kada sam video dve polovine koje su se otvorile, odjednom sam „video“ šta bi sve moglo da se napravi“, objašnjava Kravčenko.

Tako su nastale prve skulpture, a onda je počela igra koncem.  Vladimir je došao na ideju i da veze. Za vezeno, goblen  jaje, potrošio je 28 metara konca. Radio ga je 48 dana. Najviše radi s kokošijim jajima, ali koristi i guščija, golubija, jaja od prepelice, grlice, fazana, a od nojevog jaja napravio je sebi kriglu za pivo. Većinu skulptura, a ima ih više od 200, Vladimir čuva u vitrinama u svom stanu na novosadskom Novom naselju.

Kada krene na put, na izložbe na koje su ga do sada pozivali u Rusiju, Švajcarsku i Poljsku, najveći problem je pakovanje i transport krhkih eksponata. Vladimirova supruga Božica posetioce izložbe u Moskvi poslužila je pićem i iznenadila ih čašicama, jer su i one bile napravljene od ljuski jaja.

Kravčenko skulpture ne prodaje, ali se one nalaze u hramovima i u domovima njegovih prijatelja širom planete.

Priču o Vladimiru Kravčenku možete čuti u reportaži Mirjane Damjanović-Vučković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.