Geopoetika u 2014. dobila Ninovu nagradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2014, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Geopoetika" u 2014. dobila Ninovu nagradu

Izdavačka kuća "Geopoetika" je u 21. godini rada koja se upravo završava postala ponosni vlasnik NIN-ove nagrade za roman godine koju joj je doneo Goran Gocić sa romanom "Tai" koji je do sada imao šest izdanja.

Ova knjiga je bila jedna od najtraženijih tokom godine i za to je dobila "Zlatni hit liber". "Geopoetika" se može pohvaliti da je tokom 2014. dobila još nekoliko prestižnih priznanja kao što je "Presad mudrosti" za kompletnu produkciju nna 51. Niškom sajmu knjiga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i grafike, nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora u mreži biblioteka grada Beograda za trotomni roman Harukija Murakamija "1Q84" (ovo delo je osvojilo isto priznanje i u prethodnoj godini) a tu je nagrada novinara koji prate3 beogradski Sajam knjiga za najprofesionalniji odnos prema medijima.

Vladislav Bajac, direktor i glavni urednik "Geopoetike" dobio je Specijalnu nagradu za književnost Kine koja mu je u toj zemlji uručena u avgustu 2014.

"Geopoetika" se ubraja među malobrojne izdavače čije se knjige traže u knjižarama i kada se rasprodaju pa su tokom ove godine ponovo štampana 23 naslova od kojih su neki "stari" više od deset godina.

Među tim ponovljenim izdanjima su između ostalih klasici Justejna Gordera kao što su "Sofijin svet", " Vita brevis", "Devojka s pomorandžama"...nobelovac Orhan Pamuk "Zovem se Crveno", " Bela tvrđava", "Istanbul"...

U okviru edicije "Srpska proza u prevodu" tokom ove godine štampane su knjige "Slučaj bliznakinja" (A Plot of Twin Sisters) Đorđa Pisareva, "Ultramarin" Milete Prodanovića a na samom kraju godine su izašle iz štampe dve knjige "Vrlo malo svetlosti" (Very Little Light) Vladana Matijevića i "Set Away" Sonje Besford.

U jedinstvenoj ediciji "Notni spisi" pokrenutoj za prozu koju su napisali poznati muzičari štampane su u ovoj godini tri knjige i to dve Lenarda Koena "Omiljena igra" i "Divni gubitnici" i Stiva Erla " Sa ovoga sveta nikada se neću živ izvući".

Nekoliko knjiga koje su prvi put štampane u 2014. već su doživele drugo izdanje kao što je delo Bože Koprivice " Samo bogovi mogu obećati", novi roman Harukija Murakamija "Kafka na obali mora" i "Paradajz" Đorđa Miketića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.