Francuska ograničava Huavejevu 5G opremu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2020, 06:15

Francuska ograničava Huavejevu 5G opremu?

Francuske vlasti upozorile su telekome koji planiraju da kupe 5 G opremu Huaveja da neće moći da obnove licenciju kada istekne, čime isključuju kineskog tehnološkog diva iz mobilnih mreža, rekla su tri upućena izvora.

Francuska agencija za kibernetičku bezbednost ANSSI saopštila je ranije ovog meseca da će dopustiti operatorima korišćenje opreme, uključujući Huavejevu, uz licencu od tri do osam godina.

Agencija, međutim, poziva telekome koji trenutno ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koriste Huavej da izbjegavaju nabavku te opreme kako ne bi od nje zavisili.

Svaki operator mora da aplicira za desetine licenci za opremu kako bi pokrio različite delove zemlje.

Odobrenja za Huavej važe tri ili pet godina, a za evropske konkurentne Erikson ili Nokiju osam godina.

Izvori navode da su francuske vlasti obavestile telekomunikacione firme u nezvaničnim razgovorima prošlih meseci da se licencija za Huavej neće produžavatii, što nije navedeno u zvaničnim dokumentima.

Jedan od izvora rekao je da bi bilo složeno za telekomunikacionog operatora da rizikuje i ulaže u Huavej s neizvesnošću dali će ta tehnologija potrajati.

Kao i druge zemlje Evrope, Francuska se priprema za uvođenje nove generaciju 5 G u vreme kada rastu geopolitičke napetosti između dve svetske supersile, Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

SAD, koje optužuju Kinu da će svoju opremu koristiti za špijunažu, a što odbacuju i Huavej i zvanični Peking, vrše pritisak na saveznike da slede njihov primer i zabrane Huavej.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NOVI UDARAC KINI Francuska ograničava Huaveijevu 5G opremu?

Izvor: Blic, 23.Jul.2020

Francuske vlasti upozorile su telekome koji planiraju da kupe 5G opremu Huaveija da neće moći oda bnove licenciju kada istekne, čime isključuju kineskog tehnološkog diva iz mobilnih mreža, rekla su tri upućena izvora.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.