Film Srbenka na 14. Slobodnoj zoni (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2018, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film "Srbenka" na 14. "Slobodnoj zoni" (VIDEO)

Na 14. Filmskom festivalu "Slobodna Zona", koji se održava od 7. do 12. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, biće prikazano više od 50 filmova, od kojih je 40 nacionalnih premijera.

Odabrani filmovi bave se sećanjem i zaboravom, suočavanjem sa prošlošću, građanskom i ličnom neposlušnošću otporu i represiji, kao i porastom ekstremne desnice u Evropi i šire.

Akteri filmova iz celokupne ovogodišnje selekcije preispituju autoritete koje im država i društvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nameću i pokušavaju da pronađu smisao u svetu koji je sve više okrenut institucionalnom nasilju, korupciji i eroziji demokratskih vrednosti i građanskih i ličnih sloboda.

Posebna pažnja u ovogodišnjem programu pripada filmu "Srbenka" Nebojše Slijepčevića, koji je osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti.

Generaciju kasnije reditelj Oliver Frljić postavlja pozorišnu predstavu o slučaju Aleksandre Zec u riječkom HNK, a naslovnu ulogu dobija dvanaestogodišnja Nina iz Rijeke srpskog porekla.



Organizatori ističu i film "Leto" Kirila Serebrenikova, romansiranu priču o zvezdama lenjingradske andergraund scene 80-ih, koji otvara ovogodišnji festival i koji je oda mladosti, ljubavi, slobodi i rokenrolu.



Tu je novi igrani film "Tri lica" Džafara Panahija, o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu, već bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda.

To je "road movie" protiv patrijarhata i filmska oda glumicama i svima koji to žele da budu.

Zbog kritičnog odnosa prema režimima u svojim zemljama oba reditelja imaju zabranu izlaska, Serebrenikov iz Rusije, Panahi iz Irana.



Nekadašnji član Putinovog izbornog štaba, Vitalij Manski, u svom najnovijem dokumentarnom filmu "Putinovi svedoci" otkriva hronologiju njegovog dolaska na vlast i vodi gledaoce iza kulisa nekih od najvažnijih događaja u novijoj istoriji Rusije.



U godini obeležavanja sto godina od rođenja Ingmara Bergmana, festivalska publika imaće priliku i da se osvrne na rad ovog genijalnog reditelja, kroz dokumentarac "Bergman - godina života" rediteljke Džejn Magnuson.

Fokus je na 1957. godini u kojoj je talentovani reditelj postao "veliki Ingmar Bergman" i snimio svoja remek dela "Sedmi pečat" i "Divlje jagode" i režirao čak četiri velika pozorišna komada.



Selektori programa preporučuju i film "Krivica" Gustava Melera, čija radnja prati Asgera Holma, policajca u potrazi za ženom u opasnosti i njenim otmičarima, kao i igrani film "Ubiti Hesusa"o studentkinji Pauli koja je svedok hladnokrvnog ubistva svog oca.



Ovaj autobiografski prvenac kolumbijske rediteljke i scenaristkinje Laure More, napeta je drama koja preispituje etičke aspekte osvete i (ne)mogućnost praštanja.



Festival "Slobodna Zona"na svoj repertoar donosi još jedan svetski hit, film "Tranzit" nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, koji je snimljen prema istoimenom romanu Ane Zegers iz 1942. godine.

Radnju filma reditelj svesno prebacuje u savremeno vreme - Georg, izbeglica iz Nemačke pokušava da se preko Marseja dokopa Amerike i preuzima identitet ubijenog pisca i traga za njegovom ženom, Mari.



Posebno mesto u programu zauzima i šokantni mađarski dokumentarac "Zarobljena" rediteljke Bernadet Tuza-Riter o ženi koja već godinama radi po 20 sati dnevno bez plate, kojoj su oduzeta lična dokumenta i živi u neljudskim uslovima.



Karte za svečano otvaranje su u prodaji na blagajnama Kombank dvorane, Eventima i Kulturnog centra Novi Sad. Karte za ostale projekcije naći će se u prodaji od 18. oktobra na blagajnama bioskopa u kojima se festival održava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.