Festival slovačkih tradicionalnih nošnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2016, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival slovačkih tradicionalnih nošnji

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova večeras su u Kisaču prisustvovali otvaranju Festivala "Slovačke tradicionalne nošnje Slovaka u Vojvodini", čiji je organizator Kulturni centar Kisač.

Vučević je u obraćanju rekao da je kao gradonačelnik privilegovan da pomogne manifestacije kao što je ta u Kisaču.

"Nije čudno što je Novi Sad u stigao do samog finala izbora za Evropsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prestonicu kulture 2021. godine, a ovakvi događaji doprinose da se mi već osećamo evropskom prestonicom kulture", rekao je Vučević.

On je rekao novinarima da taj festival predstavlja kulturu i tradiciju Slovaka u Vojvodini i da Slovačka nacionalna zajednica doprinosi intrernacionalnom kulturološkom bogatstvu Vojvodine i Srbije.

"Ovakvi događaji nas čine ponosnim i daju nam za pravo da se kandidujemo za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, a ova manifestacija jedna je od mnogih koje pokazuju vekovni suživot i zajedništvo na ovim prostorima", istakao je Vučević.

Predsednik Pokrajinske vlade Mirović rekao je da su manifestacije poput Festivala u Kisaču, simbol zajedništva u Vojvodini.

"Pokrajinska vlada će uvek pomagati sve festivale koji predstavljaju kulturu i tradiciju nacionalnih zajednica. Ovakvim manifestacijama saljemo poruku bratstva naših naroda, a ovde smo se okupili da pokažemo da smo jedinstveni u različitosti i da poštujemo jedni druge", rekao je Mirović, dodajući da je Festival dokaz da smo "jedinstveni i u različitosti".

Direktor Kulturnog centra Kisač i glavni organizator Festivala "Slovačke tradicionalne nošnje Slovaka u Vojvodini", Pavel Surovi rekao je da na Festivalu nastupaju predstavnici svih slovačkih mesta u Vojvodini.

"Festival predstavlja istorijsko - etnografski osvrt na 270 godina naše tradicije. Pored promocije slovačkih tradicionalnih nošnji ovaj Festival predstavlja i vid podrške kandoidaturi Novog sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine", istakao je Surovi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.