Festival Čarde i bande ovog vikenda u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2020, 18:18

Festival "Čarde i bande" ovog vikenda u Novom Sadu

Novi Sad, sa odličjem prestonice kulture za sledeću godinu, može da se pohvali mnogobrojnim kulturnim, muzičkim, gastronomskim i raznim drugim manifestacijama. Jedan od najomiljenijih novosadskih događaja na otvorenom jeste festival "Čarde i bande" u kojem će Novosađani moći uživati tokom celog vikenda.

Tačno u podne na čelu sa tamburaškim orkestrom i uz zvuke tradicionalnih vojvođanskih pesama sad već dobro poznata povorka krenula je sa Trga Svetozara Miletića duž >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Zmaj Jovine i Dunavske ulice i tako nagovestila početak četvrtog festivala riblje čorbe i tamburaške muzike "Čarde i bande".

Miodrag Ćulum, šef tamburaškog orkestra “Aurelius” kaže:

“Meni je evo izuzetno drago da smo ponovni učesnici ovog festivala i prošle godine smo isto učestvovali i drago mi je što ćemo i u budućnosti učestvovati…Od nas mogu da očekuju dobar provod i spoj zabavne i tradicionalne tamburaške muzike pre svega.”

Povorka se završila na platou Sunčanog keja, gde je tamburaše dočekalo nekoliko posetilaca i oko desetak vojvođanskih majstora, koji su još od ranog jutra pripremali svoje jedinstvene riblje specijalitete za koje su neki od njih bili i nagrađivani.

 Radovan Subin iz Kikinde ističe:

 “Ja kuvam od srca i imamo dosta vrsta ribe, sedam vrste ribe imamo i pravimo i riblju čorbu, trudili smo se da pronađemo što više, nismo hteli da se obrukamo, pošto moj kolega i ja imamo iza sebe dobre rezultate na takmičenjima, ja sam inače vitez kulinarstva.”

“Na Pres kotliću Novosadskog sajma imam nekoliko prvih mesta, imam pehare iz Banja Luke , iz Bjelovara, Gornje Ragone itd.” , priča Dragan Grčić.

Mirisi, ukusi i zvuci tamburaša kružili su Sunčanim kejom, a Novosađani ističu da vole svoju jedinstvenu baštinu i podržavaju sve manifestacije koje tu tradiciju veličaju.

Na festivalu ove godine izostali su internacionalni majstori i turisti, koji su do sada doprineli sa preko dve hiljade spremljenih porcija ribljeg paprikaša, ali kako u organizaciji ističu bez obzira na to, današnji početni odziv nadmašio je njihova očekivanja.

Koordinatorka festivala Maja Mišković kaže:

“Verujem da su se naši sugrađani zaželeli da malo budu napolju i da se nešto dešava na otvorenom tokom ove izolacije, ja bih ovu priliku iskoristila da pozovem sve sugrađane i one koji se nađu u Novom Sadu da i sutra između 12 i 18 časova da svrate na Beogradski kej ovde na plato preko puta Doma vojske i uživaju u dobroj tamburaškoj muzici i prvoklasnoj ribljoj čorbi.”

Istraživanja pokazuju da ako jedete riblje specijalitete imate čak 36 posto manje šansi da obolite od kardiovaskularnih bolesti, međutim u Srbiji se riba u ishrani koristi triput manje od planetarnog proseka, zato ovog vikenda dođite na Sunčani kej da uz autentičan zvuk tamburaša osporimo činjenice i budemo zdraviji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.