Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2021, 17:39

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Fenomen ropstva u 21. veku nije iskorenjen i milioni žena, dece i muškaraca, svakodnevno su eksploatisani. Milioni ljudi u svetu trenutno su žrtve modernog ropstva - seksualne eksploatacije, prinudnog rada i najgorih oblika dečjeg rada. Kako bi se skrenula pažnja na ovaj gorući problem, danas se obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Sumnjivi oglasi za posao, prostitucija - samo su neki od čestih slučajeva koji su preduslov za trgovinu ljudima. Obazrivost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i provera informacija prvi su korak do saznanja tačnih podataka. Uz prisustvo članova lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima i volontera Crvenog krsta u centru grada održane su aktivnosti koje za cilj imaju prevenciju trgovine ljudima.

"Fenomen trgovine ljudima se promenio, to se sve više dešava oko nas, u našem okruženju", kaže Nenad Drašković, koordinator tima lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima.

"Crveni krst kao član lokalnog tima za borbu deluje preventivno. Naš glavni zadatak je prevencija, edukacija... Prema podacima Astre, u ovoj godini bio je veći porast trgovine ljudima", dodaje Rade Stanojčić, samostalni stručni saradnik u Crvenom krstu.

Natalija Svilar jedna je od volonterki Crvenog krsta koje smatraju da je razgovor o toj temi od velikog značaja. Upravo tim povodom, prethodnog vikenda održana je obuka kojoj je prisustvovalo 17 volontera novosadskih srednjih škola, te su se kroz program upoznali sa terminom: trgovina ljudima, ali i unapredili postojeće veštine, znanja i stekli osnov vođenja radionica među vršnjacima.

"Mi za svaki uzrast sa kojim radimo imamo materijal koji je prilagođen svim uzrastima, sa mlađima su to igrolike aktivnosti, da se zaštite u raznim situacijama, da ne ulaze u kola, dok u srednjim školama se bavimo pojmom trgovine ljudima", objašnjava Natalija Svilar.

Prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima prošla godina bila je izuzetno teška, što se ogleda u broju identifikovanih žrtava, kojih je u Srbiji bilo 57, što je čak za 80 odsto više nego 2019, dok su već za prvih devet meseci ove godine, identifikovane 34 žrtve. U Srbiji se poslednjih 11 godina obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, a iz godine u godinu, sve nadležne institucije upozoravaju na to da su edukacija i radionice preventiva protiv tog začaranog lanca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Žrtve trgovine ljudima deca, žene, migranti i sezonci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2021

Trgovina ljudima jedan je od najtežih i najdrastičnijih oblika kršenja osnovnih ljudskih prava, a najčešće žrtve, prvenstveno seksualne i radne eksploatacije, su žene i deca, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima..."Na svakih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.