Erdogan i zvanično predsednik Turske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2014, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan i zvanično predsednik Turske

Doskorašnji turski premijer Redžep Tajip Erdogan danas je položio zakletvu kao 12-ti predsednik Turske na ceremoniji u parlamentu.

"Shodno mojim predsedničkim ovlašćenjima, zaklinjem se čašću i ugledom pred velikom turskom nacijom i istorijom da ću štititi postojanje i nezavisnost države", rekao je Erdogan, prenela je agencija Rojters.

Erdogan (60) se zakleo da će "poštovati ustav, vladavinu prava, demokratiju...i principe sekularne republike".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Poslanici opozicione Republikanske narodne partije, koji optužuju Erdogana za kršenje ustava, napustili su parlament nekoliko minuta pre nego što je Erdogan položio zakletvu, prenela je agencija AFP.

Jedan od poslanika je bacio kopiju ustava u znak protesta što mu nije dozvoljeno da govori.

Erdogan je zvanično postavio i odlazećeg ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua (55) na premijersku poziciju, a očekuje se da će članovi novog kabineta biti saopšteni u petak, prenela je agencija Rojters.

Erdogan, prvi turski predsednik kojeg je birao narod na neposrednim predsedničkim izborima, a ta pozicija, kako je istakla agencija AP, omogućiće mu još najmanje pet godina vođenja nacije.

Pobedu je odneo na prvim direktnim predsedničkim izborima 10. avgusta.

Američka agencija je navela da je Erdogan, koji dominira turskom političkom scenom već deceniju, najavio da želi da transformiše ulogu predsednika, koja je prema ustavu zemlje pretežno ceremonijalna.

Erdogan, lider vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), posvećeni je musliman, na čelu vlade je od 2003. godine i u tom periodu je transformisao zemlju projektima modernizacije, ali je bio na meti optužbe za postepenu islamizaciju i eroziju ljudskih prava, navela je agencija AFP.

AKP se založila za promenu ustava kojim bi predsednik imao više ovlašćenja, čime bi Turska dobila sistem sličniji francuskom predsedničkom, nego što je to trenutni parlamentarni sistem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan i zvanično predsednik Turske

Izvor: Radio 021, 28.Avg.2014

Doskorašnji turski premijer Redžep Tajip Erdogan danas je položio zakletvu kao 12-ti predsednik Turske na ceremoniji u parlamentu...Erdogan (60) se zakleo da će "poštovati ustav, vladavinu prava, demokratiju..i principe sekularne republike"...Poslanici opozicione Republikanske narodne partije, koji...

Nastavak na Radio 021...

Recep Tayyip Erdogan položio predsjedničku zakletvu

Izvor: SandzakPress.net, 29.Avg.2014, 00:57

Turska – Završena je svečana ceremonija polaganja zakletve pred Velikom narodnom skupštinom Turske. Recep Tayyip Erdogan je položio svečanu predsjedničku zakletvu i time postao 12. predsjednik Republike Turske. Ceremoniju je blago narušio izlazak zastupnika Republikanske narodne partije (CHP),...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.