Epidemija gojaznosti kod dece u malim sredinama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2020, 18:46

Epidemija gojaznosti kod dece u malim sredinama

Nekada su mladi na selu bili fizički aktivniji od svojih vršnjaka u gradu, više vremena su provodili u igri i sportu, retko su bili gojazni i imali su sve predispozicije da postanu dobri sportisti. Mnogo toga se danas promenilo, kaže doktor nauka Branislav Strajnić iz Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta u Novom Sadu, koji predočava rezultate istraživanja sprovedenog među decom osnovnoškolskog uzrasta.

Iz rezultata smo zaključili da postoji trend povećanja gojaznosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u odnosu na ranija istraživanja. Kod dečaka i devojčica, međutim, postoji i trend smanjenja gojaznosti u uzrastu od 7 do 14 godina, kaže dr Strajnić i izdvaja kao interesantan podatak da su dečaci gojazniji od devojčica.

Ukoliko uporedimo podatke o uhranjenosti dece sa podacima naselja iz kojih dolaze, primetno je da se gojaznost smanjuje kako se broj stanovnika u naseljima povećava, kaže dr Strajnić.

On ističe da je deci u selima sport nedostupan, te da u mestima sa 5 hiljada do 10 hiljada stanovnika postoji veći procenat gojazne dece.

"U nekim selima smo zaticali situaciju da deca nemaju nijedan sport u opciji, a čas fizičkog vaspitanja je jedini oblik rekreacije i aktivnosti dece“, ističe dr Strajnić i dodaje da je to razlog gojaznosti dece u manjim mestima.

Rešenje ovog problema nije jednostavno. Institucije koje se bave obrazovanjem i sportom bi morale da sačine strategiju kako bi se deci omogućilo da se organizovano bave fizičkim aktivnostima u malim sredinama, a važno je i probuditi svest dece i roditelja o značaju bavljenja sportom i pravilne ishrane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.