Emisija Dokument na RTV1 - Šta se dešava kada se kaže ne?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2021, 07:28

Emisija "Dokument" na RTV1 - Šta se dešava kada se kaže ne?

Do nedavno, mediji su, ne samo ovde već i u regionu bili zaokupljeni temom o nasilju nad nizom devojaka u jednoj glumačkoj školi u Beogradu, ali i nasiljem nad nizom drugih žena na sličnim adresama u regionu, a prisetili smo se i drugih slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Ako znamo da ta vrsta „otvaranja“ nije ni laka ni jednostavna i ako znamo koliko brutalno tabloidi i javnost reaguju, da li smo progovaranjem krenuli u pravcu rešenja? Zašto se deo javnosti okreće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << protiv žrtve, često i sam žene, počev od onog šta je toliko čekala, mora da je provocirala, to je kod glumica i ne samo kod njih - normalno, mora da je htela ulogu, bolju poziciju, posao, gde su bili roditelji, mora da joj treba reklama, odnosno zašto se žene posmatraju kao saučesnice u zločinu?

Detaljno su se objavljivale ispovesti žrtava, čak se i na jednoj televiziji sa nacionalnom frekevencijom u zabavno- banalnom duhu analizirala astrološka i grafološka karta nasilnika i žrtava, deljene su fotografije namenjene diskvalifikaciji žrtava, u javnost su puštane poverljive informacije iz istrage. Zahvaljujući takvoj medijskoj histeriji, na društvenim mrežama je uporedo trajala i hajka na osumnjičenog. U naslovima reč seks je objavljivana sa tačkicama - a reč silovanje nije. Nije li licemerno i cinično da u društvu gde se svakodnevno olako psuje, da je reč seks postala skandal i neprimerena? Kako to da reč silovanje nije skandal? Zašto se sve manje pitamo šta je omogućilo da se takvi i slični slučajevi dešavaju?

Šta se dešava kada se kaže ne?

Preko društvenih mreža napravljen je pokret „Nisi sama”. Iako na prvi pogled podseća na američki „MeToo” iz 2017, između ova dva pokreta postoji jedna jako bitna razlika. Taj pokret kada se pojavio, kod nas nije izazvao promenu. Ali, analiza „Njujork tajmsa”, objavljena tokom 2018, pokazala je da je osim Herija Vajnstina, od tada najmanje još 200 istaknutih muškaraca izgubilo posao zbog javnih optužbi o seksualnom uznemiravanju, a nekoliko njih, suočilo se s krivičnim prijavama. Ali, vremenom je ovaj hešteg počeo da služi kao poštapalica za sve namene čija je nekritična upotreba pomerila pažnju sa žrtava. Pokret „Nisi sama” ima za cilj da ohrabri da se progovori o seksualnom zlostavljanju. Ali, kako prepoznati nasilje, kako mu se odupreti, kako potražiti pomoć, šta je potrebno u procesu izlečenja?

Sagovornici: Žana Karaklajić – novinar, prevodilac i jutjuberka, Ivana Vukčević – glumica, Nebojša Milenković – istoričar umetnosti, bloger i pisac, Aleksandar Šibul – psiholog centra za duhovni razvoj „Antropos“ i Vanja Bokun Popović – master psihologije i pedagog

Emisiju možete pogledati danas na RTV1 u 17.30 časova

Autorka emisije : Eržika Pap Reljin

Foto: Aleksandar Jovanović

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.