Dvoje povređenih u prodavnici igračaka

Izvor: Blic, 09.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvoje povređenih u prodavnici igračaka

VRBAS - Vlasnici prodavnice igračaka Vuk (36) i Draženka Grmuša (33) povređeni su u eksploziji gasa koja je juče oko tri sata ujutro do temelja uništila njihov prodajni objekat u Vrbasu. Oni su hitno prevezeni u novosadsku polikliniku. Vuk Grmuša zadobio je tešku povredu butne kosti i lakše opekotine, a njegova supruga teške opekotine i trovanje ugljen-monoksidom.



Dve jake eksplozije u razmaku od desetak minuta probudile su i uznemirile sve žitelje naselja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vinogradi, a osim uništene prodavnice igračaka, popucala su i stakla na prozorima okolnih kuća. O stravičnom događaju juče su svedočile nagorele igračke razbacane po putu i miris paljevine.

Na mesto nesreće izašle su brojne ekipe policije, vatrogasaca, javnog komunalnog preduzeća i preduzeća za distribuciju gasa. Uzrok eksplozije zvanično nije poznat, a istražni sudija Branka Popović saopštila je da će na otkivanju uzroka biti angažovane ekipe eksperata. Prema nezvaničnoj verziji, eksploziju je izazvao gas koji je kroz napuklu cev ušao u kanalizaciju.

Popovićeva je potvrdila da se prva eksplozija dogodila nešto pre tri časa ujutro, a druga desetak minuta kasnije.

Prema nezvaničnoj verziji, vlasnici prodavnice Vuk i Draženka Grmuša zatekli su se na licu mesta kada je odjeknula druga eksplozija i tom prilikom zadobili su teške povrede.

- Gledao sam film kada sam čuo stravičan udar. Iako je tokom noći grmelo, bilo mi je jasno da nije grmljavina. Posle desetak minuta čula se još jedna detonacija. Tek jutros sam saznao šta se dogodilo - priča nam stariji Vinograđanin iz Ulice Vladimira Nazora. Aleksandar Barović, koji živi preko puta, kaže da je, čim je čuo prvu eksploziju, pogledao kroz prozor.

- Prvo sam pomislio da je neki sudar, a onda sam ugledao stravičan plamen iz pravca prodavnice. Prizor je bio strašan, čini mi se da je vatra dostizala deset metara - kaže Barović i pokazuje polomljeno staklo na ulaznim vratima svoje kuće.

- Stakla su popucala i na nekim drugim kućama. Sve se treslo. Kažu mi ljudi koji žive na drugom kraju naselja da su čuli eksploziju - kaže. Prema rečima jednog penzionisanog vatrogasca, ovakvi slučajevi su se već događali u drugim gradovima.

- Ukoliko dođe do pucanja cevi, gas krene kanalizacionim cevima, na primer. Do eksplozije može doći pri prvom kontaktu sa nekim toplotnim izvorom. Nešto slično se dogodilo nedavno u Srbobranu, možda je i ovde to uzrok - kaže on.

Inženjer Vladimir Đurić, koji je ispred „Vrbas-gasa" došao na mesto događaja, naglasio je da pomenuti objekat nije ni bio priključen na gasnu mrežu, ali nije isključio mogućnost da gas u kanalizacionim cevima izazove ovakvu eksploziju.

- Bilo je slučajeva da spoj kanalizacije sa gasnom mrežom izazove eksploziju, ali nismo utvrdili da je to i ovde slučaj - kaže Đurić, demantujući da je gas iz njihove mreže izazvao eksploziju.

- Uređajem za detekciju gasa prekontrolisali smo sve gasne linije i za sada možemo da tvrdimo da eksploziju nije izazvao gas iz naše mreže - rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, jedino mesto gde je detektovana koncentracija gasa je kanalizacioni otvor u blizini izvorišta tzv. žute vode.

Uređaj je registrovao 0,7 odsto metana. Za ovakvu eksploziju trebalo bi da bude od četiri do 15 odsto ovog gasa, ali ništa nije isključeno - rekao je Đurić i dodao da će njegove ekipe nastaviti proveru, a na zahtev vatrogasne brigade, u proveru svoje mreže uključiće se i komunalno preduzeće.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U eksploziji u Vrbasu dvoje povređenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2008

VRBAS - U Vrbasu, u Vinogradarskoj ulici, juče su se u ranim jutarnjim časovima u razmaku od nekoliko minuta dogodile dve eksplozije, u kojima su teže povredjeni tridesetpetogodišnji Vuk Grmuša i njegova supruga...U porodičnoj kući se u tom trenutku nalazilo i njihovo troje dece koja nisu povredjena...Od...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.