Dulić: Zagađenje neće biti zataškano

Izvor: Blic, 21.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Zagađenje neće biti zataškano

PANČEVO - Došao sam da pokažem Pančevcima da smo uvek tu za njih i da otklonim sumnje da će iko ikada pokušati da zataška zagađenje iz političkih razloga, rekao je juče prilikom posete Pančevu Oliver Dulić ministar životne sredine. On je dodao da je očuvanje životne sredine najvažniji posao ministarstva.

Dulić je održao sastanak sa gradskim funkcionerima i direktorima fabrika zagađivača, potom popio kafu sa građanima pod maskama a zatim posetio HIP Petrohemiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gde je obišao fabriku za preradu otpadnih voda. Ministar je najavio sistematsku saradnju sa Gradom Pančevom u svim aktivnostima koje doprinose smanjenju zagađenja.

- Možemo i kolegijume da održavamo u Pančevu. Predlažite, sarađivaćemo a ono što se dogovorimo biće izvršavano u meri u kojoj budete aktivni - poručio je Dulić gradonačelnici Vesni Martinović i gradskim funkcionerima.

Na sastanku je konstatovano da se saradnja mora zasnivati na razmeni informacija, što uključuje i uvođenje gradskog monitoringa aero zagađenja u državni sistem.

Građane sa kojima se Dulić sreo u jedom pančevačkom kafeu najviše je interesovalo kada će biti zaustavljeno zagađivanje, ali i koliko će vlasti ostvariti od onoga što obećavaju. Umetnica Ivana Rakidžić rekla je da Pančevce vređa to što se nikada ne kaže ko je kriv i kada će taj novac za modernizaciju zagađivača stići.

- Ništa ne može preko noći da se uradi. Zagađenje u Pančevu je prisutno više decenija. Prilikom privatizacije insistiraćemo da ambiciozni planovi NIS-a budu obaveza i novog vlasnika. Rešavanje takozvanog istorijskog zagađenja biće briga države - rekao je Dulić.

Na pitanje da li bi se preselio u Pančevo ministar Dulić je odgovorio da bi jer je ionako podstanar.

I pored posete ministra i drugih državnih funkcionera ostalo je nepoznato šta je Pančevce trovalo prošle nedelje i ko je za to kriv.

Radna grupa

Za praćenje stanja životne sredine u Pančevu formirana je radna grupa, koja će raditi i na iznalaženju najboljih rešenja za komunalni otpad u Pančevu, gasifikaciju grada i zbrinjavanje otpadnih voda, uz potpunu koordinaciju sa praćenjem rezultata merenja aerozagađenja i informisanja javnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.