Dom u Veterniku mora da izmesti štićenike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2014, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom u Veterniku mora da izmesti štićenike

Niz nepravilnosti u radu Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku utvrdio je zaštitnik građana Saša Janković prilikom martovske posete toj ustanovi. On je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju preporučio da krenu sa sprovođenjem mera kako bi se iz Doma izmestila većina korisnika.

Jedan od problema u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku je previše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Štićenika u odnosu na prostor i uslove kojima dom raspolaže. Prema proceni zaštitnika građana Saše Jankovića potrebno im je obezbediti adekvatnu zaštitu, pre svega izmeštanjem, a rok u kojem bi to trebalo učiniti nije duži od dve godine.

"Prevelik broj ljudi u preteškim uslovima dovodi do povrede prava tih ljudi. Zaposlenima je potrebna pomoć, više sredstava, obuke, da mi kao društvo prihvatimo ljude sa smetnjama, omogućiti porodicama da se više staraju o svojim rođacima. Ne možemo ih stavljati u izolaciju, ne možemo ih stavljati u azil", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, trebalo bi napraviti analizu adekvatnog broja osoblja, identifikovati programe obuke i napraviti saradnju lokalnih zajednica sa rukovodstvima opština i drugih socijalnih ustanova.

Janković je preporučio da ga u periodima ne dužim od dva meseca Ministarstvo rada i resorni pokrajinski sekretarijat obaveštavaju o preduzetim merama, pa bi prvi rezultati o rešenju ovog problema trbali da budu poznati krajem septembra.

U Domu u Veterniku napominju da rade na reviziji smeštaja korisnika i deinstitucionalizaciji, ali da sve to zahteva vreme i podršku viših instanci, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Dom u Veterniku da izmesti decu"

Izvor: B92, 08.Avg.2014

Novi Sad -- Zaštitnik građana je izjavio da Dom za decu ometenu u razvoju u Veterniku mora da izmesti štićenike, kako bi se poboljšali uslovi života u toj instituciji...Zaštitnik građana Saša Janković upozorio je da Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku mora da izmesti većinu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.