Dobar rasad garantuje dobru proizvodnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2021, 12:06

Dobar rasad garantuje dobru proizvodnju

Proizvodnja rasada je naporan i dugotrajan posao, zbog čega određeni povrtari odlučuju da kupe sadnice umesto da ih sami proizvedu. Udruženje povrtara Carska Bašta iz Mužlje se trudi da iz svog rasadnika obezbedi najbolje sadnice za svoje kooperante.

U stakleniku Udruženja povrtara Carska Bašta iz Mužlje trenutno su u toku radovi na proizvodnji rasada. Tokom sezone ovde se uzgajaju rasadi za oko 40 velikih proizvođača iz cele Srbije, kao i za potrebe malih povrtara iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << okoline. Trenutno je najaktuelnije rasađivanje celera, paprike, dinje i lubenice.

"Pa pikiramo , sejemo celer i zalivamo. Jako je bitna nega tu smo ceo dan , imamo dve smene, stalno zalivamo pratimo biljke, da se ne isuše i to nam je ceo dan", kaže Melinda Gomboš organizator rada.

Dobar rasad je ključ dobre proizvodnje, te prilikom odabira pravog rasada najbitnije je da povrtari kupuju rasad planski, u skladu sa mestom rasađivanja, odnosno da odaberu prave rasade za plasteničku proizvodnju i za proizvodnju na otvorenom.

"Jas uvek kažem za spoljašnju proizvodnju ja sam partija onog rasada koji nije lep na oči. Zbog čega? Najvažnije jeda bude jako dobro iskaljen, koren da bude beo, stablo čvrsto, da ne prelazi rasad preko 10 cm visine, a list ili listovi kako izgledaju to uopšte nije bitno. Nego ključni faktor su koren i stablo. Uvek kažem da onaj rasad koga uglavnom svi otpisuju taj će da bude najbolji na otvorenom polju. A što se tiče plasteničke , unutrašnje proizvodnje, tu teorija je suprotna, mora da bude rasad lep, dobar. Uglavnom preporučujem da bude iz veće čaše , fi 11 ili iz fi 7 i tu nema nikakvih stresnih uslova," dodaje Arpad Molna, agronom, Carska Bašta.

Pre isporuke desetak dana rasad prolazi kroz proces kaljenja, ovaj proces je bitan ukoliko će rasad biti gajen na otvorenom, jer se na ovaj način biljka prilagođava za stresne spoljašnje uslove.

"Onaj rasad što rasađujemo na otvoreno polje bez dobrog kaljena ne može da ide. Tu proizvođač će mnogo gubiti ako taj rasad nije iskaljen jer ako zasadimo ekstra full rasad iz staklenika taj će prvo da se regeneriše, prilagođava se, biće otvoren za sve moguće stresne uslove za vetar za kišu, fuzarijum," kaže Arpad Molnar Agronom , Carska Bašta.

Sa dobrom prihranom većina zemljišta se može pripremiti za gajenje povrća. Ono što stručnjaci preporučuju svakako jesu analize zemljišta ali i vode, jer kod određenih biljaka i sastav vode može znatno uticati na proizvodnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.