Dobar odziv dobrovoljnih davalaca krvi u Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2016, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobar odziv dobrovoljnih davalaca krvi u Vojvodini

U Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine ima dovoljno zaliha krvi, a nestašice uglavnom treba očekivati u sezoni godišnjih odmora. Vojvodina ima dobar odziv dobrovoljnih davalaca, te svojim zalihma često snabdeva i ostale zavode u Srbiji. 

Svest o davanju krvi u Srbiji još nije na zavidnom nivou. Zato je važno da od detinjstva ukazujemo deci na njegov značaj. Stručna saradnica na promociji davalaštva u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine Jelena Ćulić kaže da krvi trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ima dovoljno te nema problema oko obavljanja operacija. Ona dodaje da se nestašice događaju uglavnom u vreme godišnjih odmora i praznika ali čak i tada Zavod ima dovoljno krvi da zadovolji potrebe.

Sekretarka Osnovne organizacija Crvenog krsta Pokrajinskih organa, službi i Skupštine Vojvodine Ernoš Umec, kaže da je Novi Sad sredina sa najvećim bojem davalaca gde čak šest odsto ljudi daje krv što je značajan potencijal te poslednjih nekoliko godina Crveni krst nema pozive iz Zavoda da im nedostaje zaliha.

Dobrovoljni davaoci ističu činjenicu da davanje krvi ima pozitivan uticaj na njihovo zdravlje, a oni uživaju i druge pogodnosti.

Najočiglednija beneficija je besplatna analiza krvi prilikom svakog davanja. Davaoci se testiraju na sifilis, HIV, hepatitis i druge bolesti.

Koštana srž se stimuliše da proizvodi nove, mlade krvne ćelije i poboljšava se cirkulacija i smanjuje rizik od infarkta miokarda kod muškaraca koji daju krv 2-3 puta godišnje kao i kod žena u menopauzi. Takođe, dobrovoljni davaoci oslobođeni su plaćanja participacije a moguće je i zakazati ranije pregled kod specijaliste ili za neku drugu analizu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.