Do izvoda bez  čekanja na šalteru

Izvor: Blic, 26.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do izvoda bez čekanja na šalteru

Izvodi iz matičnih knjiga, razni obrasci zahteva gradskoj upravi, samo su neki od dokumenata koji su Novosađanima dostupni preko interneta. Umesto da čekaju i šetaju se od šaltera do šaltera u gradskim komunalnim preduzećima i službama, Novosađani iz svoje kuće, uz pomoć računara, mogu da dođu do dokumenata ili dobiju odgovore na pitanja koja ih interesuju.

Elektronska uprava uvedena je u Novom Sadu pre četiri godine, kada je počeo da radi „virtualni matičar". >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Do sada je 16.190 Novosađana iskoristilo mogućnost da preko interneta naruči izvod iz matične knjige rođenih, venčanih, umrlih ili državljanstvo.

U međuvremenu, i pojedina druga gradska preduzeća omogućila su komunikaciju sa građanima preko interneta.

Prema rečima zaposlenih u matičarskoj službi, usluga „virtualnog matičara" sve je popularnija među Novosađanima, jer im omogućava da izvod dobiju kod kuće za sedam dana bez čekanja pred šalterom.

- Dovoljno je da odu na sajt grada i preko linka „virtualni matičar" popune formular i zatraže izvod koji im treba. Za sada taksa može da se plati jedino uplatnicom u pošti ili banci, ali građani ne moraju da dolaze do matičara, već mogu da faksom ili i-mejlom pošalju uplatnicu. Na sajtu će moći i da vide informaciju dokle se stiglo sa njihovim predmetom, i u proseku se čeka najviše nedelju dana za isporuku izvoda poštom - kaže službenik Matičarske službe Slavica Škorić.

„Informatika", koja se prvenstveno bavi naplatom komunalnih usluga za potrebe javnih preduzeća, za sada ne nudi mogućnost da se račun plati preko njihovog sajta, ali građani čije banke nude uslugu i-bankinga račune mogu platiti na taj način.

- Za sada na našem sajtu mogu da se dobiju sve informacije o računu za komunalije, kao i da se vide svi računi od 1998. godine do danas. Pogodnost je i što građani mogu pre nego što im stigne uplatnica, već drugog ili trećeg u mesecu, da vide koliko su dužni - kaže portparol „Informatike" Gordana Galešev. Poseban segment sajta je „Vodič kroz gradske uprave" gde se građanima omogućava da preuzmu sve dokumente koji su im potrebni kada se obraćaju nekoj od gradskih uprava.

- Kada kliknu na Gradska uprava za komunalne poslove, izlistaju im se svi mogući zahtevi i potom treba da ga preuzmu, popune, odštampaju i predaju u upravi. Sistem će biti savršen kada sve bude moglo od kuće, ali i ovo je napredak jer sad građani ne moraju da gube vreme šetajući od kancelarije do šaltera, nego sve urade kod kuće i dokumenta samo predaju gde treba - objašnjava Galeševa.

U „Čistoći" kažu da im je korisnički servis koji su uveli na sajtu poboljšao komunikaciju sa korisnicima.

- Građani sada mogu preko interneta da nam se obrate sa zahtevom ili pitanjem iz domena rada „Čistoće" i trudimo se da u roku od 24 sata odgovorimo. Mislimo da smo daleko poboljšali i olakšali komunikaciju sa građanima, ali i njima omogućili da brže i lakše reše svoje probleme. Da je ovo bio dobar potez govori i to što dnevno imamo od pet do 10 pitanja i zahteva - navodi portparol „Čistoće" Milica Vlaisavljević. Na sajtu „Čistoće" Novosađani mogu da napišu poruku čelnicima i službama ovog preduzeća, ali i da podnesu zahtev za popravljanje kontejnera, hvatanje pasa i mačaka lutalica ili postavljanje kontejnera za krupni otpad.

I druga javna preduzeća su omogućila građanima da na njihovim sajtovima dođu do određenih informacija ili dokumenata, odnosno da stupe u kontakt sa službama za informisanje ili nekom od drugih službi. „Urbanizam" je omogućio uvid u sve postojeće regulacione i urbanističke planove, GSP uvid u red vožnje gradskog prevoza, kao i polazaka sa MAS-a, dok od „Gradskog zelenila" možete dobiti savet o uređenju zelenila. Treba reći i da se na sajtu grada mogu naći pojedina dokumenta, dok je na sajtu Skupštine grada poslednjih meseci počelo objavljivanje pojedinih odluka iz „Službenog lista" grada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.