Diskreditacija dela Desanke Maksimović, uvreda za učenike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jun.2020, 11:16

Diskreditacija dela Desanke Maksimović, uvreda za učenike

Udruženje književnika Srbije zatražilo je danas odgovore i odgovornost onih koji su, kako navode, Desanku Maksimović proglasili "nižerazrednom" pesnikinjom u srpskim školama.

Iz UKS poručuju da je zbirka "Tražim pomilovanje" među najboljim pesničkim knjigama na srpskom jeziku, a teme su i moderne i univerzalne, svevremene u aktuelnosti i vanvremene u trajanju.

Čini se, dodaju, da smeta što se u njima peva jezikom srpskog naroda i o njegovoj istoriji u potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << savremenom ključu, koji smeta samo onima kojima je cilj gušenje srpskog identiteta i književnog nasleđa.

"Ovaj čin je i uvreda za naše učenike i njihove profesore, ali i samu Desanku, kada se tvrdi da se 'vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj'. Koji autoriteti su to utvrdili i o kojoj epohi govore? I zašto se sumnja u stručnost naših profesora i nastavnika književnosti, kao i nivo zrelosti i svesti naših mladih", pitaju iz UKS.

Dalje se u pismu navodi da Udruženje književnika Srbije ima obavezu da postavi ova pitanja i zahteve, jer bez njegovih članova, preminulih i živih, nezamislivo govoriti o srpskoj književnosti i njenom doprinosu razvoju prosvete u Srbiji.

"Ne samo da ne tražimo pomilovanje, već odgovor(nost) nadležnih, budući da je ovo nezamisliv čin rušenja nacionalnog i istorijskog identiteta srpskog naroda upravo tamo gde on treba da se oblikuje -u školama", poručuju iz UKS.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučio je da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje".

Ministar prosvete je nakon toga rekao da ta odluka nije konačna, dok je premijerka Ana Brnabić poručila da se Desanka Maksimović nikada neće biti izbačena iz obrazovnog sistema Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.