Disciplinske kazne Živaku i Bandiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2015, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Disciplinske kazne Živaku i Bandiću

Vojni disciplinski sud u Beogradu nepravosnažno je osudio komandanta Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO Ranka Živka i komandanta 204. vazduhoplovne brigade Predraga Bandića, zbog pada helikoptera 13. marta 2015. godine, kada je poginulo sedam osoba.

Kako je jutros saopštilo Ministarstvo odbrane, general major Ranko Živak proglašen je krivim zbog disciplinskog prestupa "propuštanja radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Za isti prestup oglašen je krivim i brigadni general Predrag Bandić, kao i za prekoračenje službenog ovlašćenja.

Okrivljenim generalima izrečena je disciplinska kazna zabrane unapređenja u viši čin ili napredovanja na viši položaj, generalu Živaku u trajanju od jedne godine, a Bandiću tokom dve godine.

Presuda je saopštena 16. oktobra 2015. godine, a okrivljeni, branioci i tužilac imaju rok od osam dana za podnošenje žalbi Višem vojnom disciplinskom sudu.

Glavni pretres bio je zatvoren za javnost, a saopštavanje presude bilo je javno, navodi se u saopštenju.

Vest o presudi Vojnog suda prvo su danas objavili mediji koji su preneli zaključke Komisija RV i PVO i Generalštaba VS, koje su konstatovale da su kobnog dana uslovi za let bili ispod "meteo minimuma" i da je bilo propusta u organizaciji tog leta.

Komisija vazduhoplovstva zaključila je da, uz vodju vazduhoplova, drugog pilota i tehničara, deo odgovornosti snosi i Bandić zbog propusta u organizaciji leta, dok je komisija Generalštaba navela da je Živak odgovoran, jer nije izvestio načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića o realizaciji zadatka.

Eventualnu Dikovićevu odgovornost nije utvrdila nijedna komisija, dok ministar odbrane Bratislav Gašić, kao civil, nije ni bio obuhvaćen postupkom, već bi njegova eventualna odgovornost mogla da bude predmet procesa pred redovnim sudom.

O padu helikoptera istragu vodi i Više javno tužilaštvo u Beogradu, ali posle pola godine od pada helikoptera i pogibije sedmoro ljudi, istraga tužilaštva i dalje je u predistražnom postupku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.