Direktorka traži kazne, kolege brane profesore

Izvor: Blic, 08.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktorka traži kazne, kolege brane profesore

KOVIN - Direktorka gimnazije „Branko Radičević" Živka Černoh ne želi da obustavi disciplinski postupak protiv Mileta Pantoša, profesora istorije, koga je suspendovala zbog sumnji da je učenike završnih razreda podstrekavao na alkoholizam dok su gimnazijalci proslavljali poslednji školski dan na ulicama grada.

Okrivljeni profesor izjavio je da je optužba besmislena i da je u pozadini namera da se spreči njegova borba za „zakonitost u školi". Kolege brane Pantoša >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tvrdnjom da je predan u obrazovnoj misiji i da nije pijanac, tražeći da se stavi tačka na optužbu koja se temelji na anonimnoj prijavi. Sasvim je izvesno da će se afera iz ove obrazovne ustanove preseliti u sudnicu, jer su akteri najavili krivične tužbe. Ovo je eho sa sednice disciplinske komisije, čiji nastavak se očekuje 17. septembra.

Pre toga, u sredu 10. septembra, vodiće se izdvojeni disciplinski postupak protiv Jovanke Dobrić, profesorke sociologije, koju je Černohova takođe suspendovala na osnovu prijave roditelja, a koja, kao i Pantoš, optužuje Černohovu da je nezakonito izabrana i da se „samovoljno i tiranski ponaša". Suspenzija dvoje profesora samo je vrh ledenog brega loših odnosa među nastavnicima, koji su se podelili u dva tabora oko ponovnog izbora Živke Černoh.

Maturska afera je počela 14 avgusta, tri meseca posle proslave, kad je na adresu Černohove stiglo anonimno pismo. U njemu grupa roditelja ukazuje da su im deca pokazala slike, skinute sa interneta na kojima njihove drugarice „sede na haubi automobila koji je po celom gradu vozio profesor Pantoš". Tražeći intervenciju direktorke, roditelji još pišu kako su profesori Jovanka Dobrić i Mile Pantoš „sa decom išli u kafanu". Nekako u isto vreme, Dobrićeva i Pantoš traže intervenciju prosvetnih inspektora zbog sumnje da je Černohova, blagoslovom Školskog odbora, nezakonito ponovo direktorka škole, uprkos većinskom protivljenju Nastavničkog veća.

Rade Brakočević, opštinski prosvetni inspektor, potvrđuje njihove sumnje prilikom posete gimnaziji. On je konstatovao da je u formiranju i izboru članova komisije za izbor direktora došlo do povrede zakona i opštih akata.

- Nisam kriv - izjavio je okrivljeni profesor Pantoš pred članovima Disciplinske komisije, vidno uznemiren navodima iz anonimne prijave „da je jedna od alkoholisanih učenica" njegova ćerka, inače đak generacije.

- Tvrdnja da sam podstrekivao i kupovao deci alkohol su besmislice - rekao je on i dodao da „svi znaju da ništa od navoda u pismu nije istina" i da je reč o „kampanji koja se već duže vreme vodi protiv njega u školi".

- Lako je utvrditi da ja ne sedim po kafanama, mada se to za neke kolege ne može reći, što znaju i građani i učenici - kazao je Pantoš.

U odbranu Pantoša stale su i njegove kolege. Biljana Jereminov, profesorka hemije, kazala je da on ne pije i da se iza anonimne prijave kriju „roditelji koji žele da napakoste školi". Ona misli da je anonimnu prijavu trebalo odbaciti i zatražila od direktorke da povuče prijavu protiv profesora tvrdeći da se sve ovo dešava „zbog ružnih stvari u kolektivu".

Profesorka Milica Pokrajac takođe tvrdi da Pantoš nije alkoholičar i da nije podstrekivao decu na alkoholizam. Umesto smirivanja strasti, na sceni su osvetoljubivost, zlopamćenje i tužbe, rekla je ona zabrinuta što će to imati loše posledice po ugled škole.

Direktorka Živka Černoh nije prihvatila predlog Pantoševog advokata Dragana Mićovića da se donese rešenje o obustavljanju disciplinskog postupka. Ona smatra da slika na kojoj se vide učenice na haubi auta koji vozi profesor Pantoš, a jedna od njih drži limenku piva sve govori. Za nju je anonimna prijava, ponovila je, takođe jak dokaz, utoliko pre što u njoj potpisnici, između ostalog, izražavaju sumnju u njenu rešenost da stane na put „protivzakonitom i nehumanom ponašanju" profesora istorije „kojeg nije ni opomenula". Direktorka nam je rekla da ovaj postupak protiv Pantoša i profesorke Dobrić nema nikakve veze sa njihovim prijavama zbog njenog (ne)zakonitog izbora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.