Digitalizacija Istorijskog arhiva u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2016, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalizacija Istorijskog arhiva u Kikindi

Nakon tri godine rada, u kikindskom Istorijskom arhivu završen je prvi deo planirane digitalizacije i mikrofilmovanja dela arhivske građe kojim je obuhvaćen period funkcionisanja Velikokikindskog privilegovanog distrikta.

Sa izdvojenih tri miliona dinara, realizaciju projetka pomogli su kikindska lokalne sampouprave i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Zahvaljujući digitalizaciji i mikrofilmovanju, značajna arhivska građa biće dostupnija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za sva buduća istraživanja i proučavanja istorije Kikinde.

Realizovanim projektom digitalizacije i mikrofilmovanja dela arhivske građe obuhvaćen je period funkcionisanja Velikokikindskog privilegovanog distrikta, tačnije period od 1776. do 1878. godine, jednog od svakako najvažnijih fondova kikindskog Istorijskog arhiva.

Obrađeno je blizu trideset hiljada stranica zapisnika sa sednica magistrata koji je upravljao Distriktom, a dokumenti su pisani na nemačkom, latinskom i crkvenoslovenskom jeziku. Građa iz ovog perioda biće dostupna tek nakon što prevodioci urade svoj deo posla.

Osim zapisnika, u toku je i digitalizacija periodike, novina koje su izlazile u Kikindi od 1860. do 1950. godine. U kikindskom Arhivu planiraju nastavak procesa digitalizacije.

Zahvaljujući digitalizaciji i mikrofilmovanju, značajna arhivska građa postaće umnogome dostupnija, a istorija grada, ljudi i događaja, važna za buduće generacije, biće na pravi način sačuvana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.