Dečja autosedišta većina nepravilno koristi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2014, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečja autosedišta većina nepravilno koristi

Centar za promociju bezbednosti saobraćaja realizovao je do sada nekoliko akcija besplatnog pregleda dečijih autosedišta kada je od oko 130 pregledanih 92% nepravilno korišćeno.

Kao najveći problem, uočeno je da deca nisu pravilno pričvršćena, zatim da sedišta nisu pravilno postavljena u automobilima, kao i to, da neka od njih ne odgovaraju uzrastu deteta.

Ukoliko dete nije smeÅ¡teno u auto sediÅ¡te ili nije vezano pravilno, čak i pri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << brzini od 40km na čas može doći do smrtnog ishoda, pokazuju neka testiranja.

Stručnjaci objašnjavaju da je osim pravilne upotrebe izuzetno važan i odabir sedišta za decu što podrazumeva njegovo prilagođavanje uzrastu i kilaži.

Cene dečjih sedišta kreću se od 14.000 dinara pa naviše, te visoka cena roditeljima često sužava izbor prilikom kupovine.

Prema pravilniku iz 2012. godine autosedišta za decu moraju biti atestirana, što potvrđuje nalepnica na njima. Osim toga moraju biti postavljena onako kako to preporučuje proizvođač sedišta, kao i proizvođač automobila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.