Deca i roditelji zajedno kreiraju dan u vrtiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca i roditelji zajedno kreiraju dan u vrtiću

Vrtić "zvončić" u Kaću, zajedno sa još dva vrtića iz Zemuna i Čačka, već godinu dana je učesnik pilot projekta, koji ima za cilj veće uključivanje šire zajednice, ali i same dece u vaspitanje.

Program su osmislili profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Unicefom i Zavodom za obrazovanje.

Vaspitači u vrtiću "Zvončić" u Kaću već godinu dana rade sa decom po novom principu. On podrazumeva da im više nije sadržaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u fokusu, već samo dete, koje aktivno učestvuje u kreiranju programa, a sve je podređeno podsticanju detetove aktivnosti i kreativnosti.

"Jedna od novina je i da svi akteri budu ravnopravni partneri, što znači da i deca i roditelji vaspitači dele zajednički sve ono što se događa u vrtiću i da zajednički učestvuju u kreiranju dana koji teče", Dragica Petrić, glavna vaspitačica.

Izuzetno je važno da je u program uključena i šira društvena zajednica, te su i najmlađa deca iz jaslica mogla da se upoznaju sa svojim mestom iz sasvim drugog ugla.

"Ono što se meni posebno dopada je osvešćenost roditelja koji su imali želju da se uključe i lokalna zajednica, to je ono što je veliki pomak", kaže vaspitačica Radmila Miladinov.

Projekat je od Nacionalnog prosvetnog saveta dobio pozitivnu ocenu, te se očekuje da Ministarstvo prosvete odobri njegovu primenu u svim vrtićima u zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.