Dani ludaje u Kikindi: Subota centralni dan manifestacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2019, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dani ludaje" u Kikindi: Subota centralni dan manifestacije

Na kikindskom Gradskom trgu već je prava praznična atmosfera, uz najlepši dekor plodova i boja jeseni. Kako i dolikuje, na manifestaciji "Dani ludaje" preovlađuje narandžasta boja banatskih banana. Naravno, ludaje su u centru svih zbivanja. Već 34 godine, najposećenija i najstarija turistička manifestacija na severu Banata uspeva da svojim sadržajima i kompletnom ponudom na pravi način poveže običaje, tradiciiju i zahteve sve brojnijih turista.

Najlepši poziv kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << retko ko može da odoli. A da ima zaista ima puno razloga da do nedelje, 22. septembra budete u Kikindi, i ispratite bar deo zanimljivih programa koji su organizatori 34. Manifestacije "Dani ludaje" pripremili.

Subota je centralni dan manifestacije, a kako na severu Banata početi dan, nego uz banatski fruštuk. Gosti iz regiona predstaviće se u "Evropskom kutku" , a posebno interesovanje uvek pobudi merenje najtežeih i najdužih plodova ludaje.

"I ono što već znamo, a što nas posebno raduje, je najava da će biti oboren bar jedan rekord – da li u najtežoj, ili najdužoj ludaji?! Zaista bismo svi voleli da se to desi, jer već nekoliko godina nemamo novih rekorda u kategoriji najtežih ludaja. Voleo bih da sutra kažem da je oboren još uvek važeći rekord od 507 kilograma, koji je do sada zabeležen", rekao je Ivan Golušin, promoter i voditelj manifestacije "Dani ludaje".

Bilo bi lepo da sutra, na centralnoj bini, ovde na kikindskom gradskom Trgu– najvećoj gostionskoj sobi na Balkanu, kako to vole da kažu Kikinđani, budu oboreni rekordi u merenju najtežeg i najdužeg ploda ludaje. Ali, ludaja, banatska banana, je mnogo više od toga.

Tamburica, banatska banana, nekada je bila često na ovdašnjim trpezama. Slatki, slani specijaliteti, čorbica od ludaje, bakini recepti. Očuvati običaje, tradiciiju i uskladiti ih sa zahtevima sve brojnijih turista jeste i jedan od glavnih ciljeva najposećenije i najstarije turistička manifestacija na severu Banata:

Baš kao s početka ove priče – dođite na Dane ludaje, dobro ste došli u Kikindu, na gradski trg , ili kako bi to Kikinđani rekli – najveću gostinsku sobu na Balkanu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.