Dan prisajedinjenja Bačke, Banata i Baranje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2014, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan prisajedinjenja Bačke, Banata i Baranje

Povodom obeležavanja 25. novembra Dana prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Siniša Sević položili su vence na spomen-ploču nekadašnjeg hotela "Grand" na Trgu slobode, gde je održana Velika narodna Skupština.

"Obeležavajući 96 godina od dana održavanja Velike narodne Skupštine u Novom Sadu, na današnji datum 1918. godine, kada je doneta mudra i istorijski dugo čekana odluka naših predaka da se Banat, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bačka i Baranja, današnja Vojvodina, prisajedine matici i da nastave zajednički put sa Srbijom, mi pokazujemo ne samo da cenimo i čuvamo to što su nam preci ostavili, već da se brinemo o budućnosti naših potomaka", rekao je tom prilikom Vučević.

Prema njegovim rečima, njvažniji zadatak svih nas je da, čuvajući ovu državu i naš narod i negujući istorijsku istinu i prave vrednosti, stvaramo uslove da naša deca sutra imaju kvalitetniji život i da naša država bude pristojna i ekonomski razvijena.

"Novi Sad i Novosađani nikada neće zaboraviti ovaj veličanstveni događaj i već sada ćemo krenuti sa planiranjem obeležavanja stogodišnjice oslobođenja našeg grada u Prvom svetskom ratu i 100 godina od prisajedinjenja", rekao je gradonačelnik.

Posle ulaska srpske vojske u Novi Sad na završetku Prvog svetskog rata, Velika narodna skupština Srba, Slovaka, Bunjevaca i drugih naroda je jednoglasno donela odluku kojom se Banat, Bačka i Baranja prisajedinjuju Kraljevini Srbiji.

Tim povodom, vence na spomen tablu takođe su položile delegacije Bunjevačkog nacionalnog saveta i Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Obeleženo 96 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Izvor: Studio B, 25.Nov.2014

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Siniša Sević su, povodom 96. godišnjice od održavanja Velike Narodne skupštine slovenskih naroda, položili vence na spomen ploču na zgradi u kojoj je 1918. održana skupština...Vučević je tom prilikom rekao...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.