Dačić: Maroko podržava teritorijalni integritet Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2021, 05:35

Dačić: Maroko podržava teritorijalni integritet Srbije

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je danas u Rabatu da je prijateljstvo Srbije i Maroka zasnovano na istorijskim vezama, da se dve zemlje podržavaju u međunarodnim organizacijama i da je Srbija veoma zahvalna Maroku na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje po pitanju Kosova i Metohije.

Dačić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Maroku, razgovarao je sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Habibom El Malkijem o saradnji Srbije i Maroka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ističući da su dve zemlje stari prijatelji i da se podržavaju u međunarodnim organizacijama.

Podsetio je da se ove godine obeležava 60 godina od prvog Samita nesvrstanih, koji je održan u Beogradu na poziv tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, a da je na toj konferenciji učestvovao i marokanski kralj Hasan Drugi.

''Naše prijateljstvo i danas traje, izuzetno smo zadovoljni razvojem naših bilateralnih odnosa i veoma smo zahvalni Maroku na podršci koju nam pruža u pitanjima teritorijalnog integriteta kao što je pitanje KiM'', rekao je Dačić.

Naglasio je da Srbija ima veliko razumevanje za politiku i stavove Maroka u rešavanju određenih otvorenih pitanja, kao što je Zapadna Sahara ističući da je pitanje teritorijalnog integriteta nesporno i da treba da se temelji na odlukama UN.

''Smatramo da predlog za autonomiju u okviru marokanske države treba veoma ozbiljno da se razmatra u svim svetskim forumima. Srbija i Maroko podržavaju jedni druge po ovim pitanjima koja su za nas najvažnija'', rekao je Dačić.

Istakao je da Srbija i Maroko žele da neguju prijateljstvo i kroz saradnju Poslaničkih grupa prijateljstva, kao i da unapređuju ekonomsku saradnju.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog posete Maroku ističući da je u zvaničnoj poseti toj zemlji bio i kao premijer, ministar policije i ministar spoljnih poslova i izrazio je zadovoljstvo što se ponovo sreo sa El Makijem.

''Zadovoljstvo što ponovo vidim svog prijatelja sa kojim se treći put srećem, on je bio u poseti Srbiji prilikom inauguracije predsednika Vučića'', kazao je Dačić.

Predsednik srpskog parlamenta izrazio je žaljenje zbog žrtava pandemije kovida-19 u Maroku, ističući da i Maroko i Srbija imaju dobre rezultate u vakcinaciji stanovništva protiv virusa korona i da su obe zemlje obezbedile značajan broj vakcina različitih proizvođača.

Dačić je naveo da je Srbija, osim uspeha na zdravstvenom planu, i u ekonomskom smislu stabilna, i da je rast BDP na veoma visokom nivou i jednom od najviših u Evropi.

U delegaciji Skupštine Srbije, koja je u poseti Maroku, su i potpredsednik Skupštine Srbije Muamer Zukorlić i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Marokom Tamara Pilipović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.