Da li je ugrožena tajnost podataka građana?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2014, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je ugrožena tajnost podataka građana?

Nedavno se u medijima pojavila vest da je grupa hakera došla do poverljivih podataka naših građana. Oni tvrde da o stanovnicima Srbije znaju sve - šta rade, gde žive i koji su im brojevi telefona. Tako se u pitanje dovodi koliko su poverljivi podaci sigurni.

Kao dokaz da poseduju jmbg, brojeve telefona i adrese građana, hakeri su na adrese nekoliko medijskih kuća poslali tabele sa svim podacima pojedinih žitelja Novog Sada, Novog Beograda, Voždovca, i Jagodine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Držimo celu Srbiju u šaci. Imamo gotovo sve podatke o srpskim stanovnicima, počevši od JMBG, pa do toga šta rade, gde žive, brojeve telefona " (čita muški glas i ispisuje se na ekranu), navedeno je u mejlu koji je dobio Tanjug.

Međutim, prema rečima stručnjaka za IT Dragana Varagića, građani ne moraju da se brinu jer veće zloupotrebe sa pomenutim podacima nisu moguće.

On, međutim, ukazuje na problem nepostojanja zakonske regulative u ovoj oblasti.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da se nada da će ovaj slučaj dovesti do ozbilјne promene u odnosu države prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da ti podaci nisu iz njihove baze i da ispituju da li su u pitanju baze nekih drugih državnih organa, ili pak one nastale anketiranjem građana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.