Da li je starost humanija u gerontološkom centru?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2019, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je starost humanija u gerontološkom centru?

Prema poslednjim podacima, u našoj zemlji čak 24,4 odsto stanovništva je starije od 60 godina, a procenjuje se da će 2050-te starija populacija nadmašiti mladu. Upravo to treće doba neretko donosi i otežanu samostalnu brigu, a dnevni boravak pri Gerontološkom centru u Novom Sadu pruža kvalitetnu negu, mnogobrojne sadržaje i nasmejana lica.

Društvene igre poput "Domina" i "Ne ljuti se čoveče" najaktuelnije su društvene igre u dnevnom boravku. Pored toga, crta se, slika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i pišu pesme. Baka Zora je ovde već 8 godina i njena pasija su radovi od obojenih zrna pirinča.

Sve imamo zadovoljavajuće i meni se jako svidja, evo počela sam ovo da radim, i to mi je baš ono znate, nadjem utehu u tome kaže Zora Kapisoda.

Baka Dara ima 81 godinu, pored domina u kojima skoro uvek pobeđuje, uživa i u prekucavanju mnogih pesama na pisaćoj mašini. Drželjubiva je i nasmejana i kaže da se sa svima slaže.

"Moja ćerka kaže , mama da ides negde da te upišem, ne da je tamo divno, kaže u dnevnom boravku, videćeš. Oni se druže, oni rade razne ručne radove, ti ćeš biti presrećna a dan će ti biti uvek ispunjen" izjavila je Darinka Milivojević.

Usluga dnevnog boravka funkcioniše već 11 godina i podrazumeva prevoz korisnika od stana do Centra i nazad, dok je vreme provedeno u boravku organizovano od pola 7 do pola 3.

Korisnici dobijaju doručak, ručak i po potrebi užinu kod nas, obezbeđena je fizikalna terapija u sklopu usluge kao i usluge rada sa radnim instruktorom, potvrdila je direktorka Centra Novi Sad Slavica Škrbić.

Ovde je jedna domaćinska , topla i prisna atmosfera. Drugi korisnici ih uvek toplo dočekaju i stvarnio se zaista svi trudimo da ovde vreme bude veoma kvalitetno provedeno i da svima bude prijatno kaže psiholog Jasmina Pilović,

A neretko su i same bake i deke te koje svima njima stave osmeh na lice.

"Aristotel svome učeniku reče, da je svaki čovek kovač svoje sreće zato i ti kovač svoje sreće budi, pazi na nju često opasni su ljudi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.