Čuvaju gnezda orlova krstaša na Fruškoj gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2021, 20:42

Čuvaju gnezda orlova krstaša na Fruškoj gori

Orlovi krstaši naseljavali su područje Srbije i Vojvodine godinama unazad, sve do 2016. godine, kada je preostao jedan gnezdeći par. Tokom januara i februara jedan od mladunaca viđen je na Fruškoj gori.

Nacionalni grb naše zemlje krasi upravo simbol orla krstaša. Ipak, danas je njihova vrsta ugrožena, a o tome govori i činjenica da je 2016. godine preostao jedan gnezdeći par. Do te godine gnezdili su se u neposrednoj blizini Novog Sada i na Fruškoj gori. U proleće 2017. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije započelo je čuvanje tog gnezda. Danas postoji 13 jedinki te ptice.

Dok je priroda bila znatno očuvanija, pretpostavlja se da je na području Fruške gore bilo od osam do deset parova orlova krstaša. Dve lokacije koje su im bile baza, ekipe čuvara Nacionalnog parka Fruška gora trudile su se da očuvaju od blizine turista, kako orlovima ne bi narušili reproduktivni period.

Krstaši su ptice koje su izuzetno osetljive na uznemiravanje, naročito ljudsko. Buka i niz drugih ljudskih aktivnosti, ukoliko se obavljaju u blizini gnezda, vrlo često mogu da dovedu do uginuća mladunaca, kao i da nateraju ptice da u potpunosti napuste gnezdo.

Orao krstaš je tipičan orao koji naseljava staništa Panonske nizije. Taj naziv nosi jer se u prošlosti gnezdio na usamljenim velikim stablima koja su se nalazila u poljima, na kojima su bili urezivani krstovi pa su stabla smatrana svetima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.