Cirkus kao životni poziv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2014, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cirkus kao životni poziv

Mnogi od nas sanjali su da jednom pobegnu u cirkus i proputuju svet. Preko 70 osnovaca u kubanskoj prestonici Havani radi na tačkama kako bi mogli jednom da postignu taj cilj.

Učenici se okupljaju u napuštenoj bioskopskoj Sali u jednoj od siromašnijih četvrti Havane. Akrobate sa malim brojem godina i velikim planovima svakodnevno vežbaju kako bi usavršili svoje sposobnosti. Nikome ne smetaju nešto lošiji uslovi u kojima se radi. Neki od njih putuju i po stotinak kilometara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Organizator neobične škole, 42-ogodišnji Odelmi Ernandez bio je klovn u cirkusu i kaže da male akrobate vežbaju i po 3 sata dnevno.

"Jedan od naših ciljeva jeste da privučemo decu koja su izopštena, onu koja imaju problema sa ponašanjem ili u porodici. Koristimo umetnost cirkusa da ih uključimo u društvo. Naravno, to nije i jedini razlog postojanja", kaže Ernandez.

Odlazak u cirkus jedna je od retkih prilika za mlade Kubance da zarade veći novac. Mogu zaraditi i preko 1000 dolara mesečno u inostranstvu. Ipak, većina njih ne razmišlja u tom pravcu, već pokušavaju da razviju svoju individualnost.

Učesnici su uglavnom u tinejdžerskim godinama, a najmlađa je devetogodišnja Erika Fernandez.

Većina dece nada se da će jednog dana biti deo kubanskog nacionalnog cirkusa, koji obilazi karipsku zemlju, odakle je, ako je neko baš talentovan, moguće otići u svetski poznate grupe poput Serk de Sole. U svakom slučaju, dobar je način da se skrene pažnja sa svakodnevnih problema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.