Četvrti talas virusa neizbežan na jesen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2021, 11:17

Četvrti talas virusa neizbežan na jesen

Iako se život u velikoj meri vratio u normalu, koronavirus nije prošao i epidemiolozi razmišljaju kako da se situacija dodatno stabilizuje i kako reagovati, ako dođe do četvrtog talasa. Naročito se priča o obliku koji bi mogao da nastupi i da li postoji mogućnost da u većem broju obole mlađi od 40 godina, kako navode neki doktori i mediji.

O svemu što nas očekuje, razgovarali smo sa doktorkom Mirjanom Štrbac, specijalistom epidemiologije koja je bila gost Jutarnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << programa.

"Do sada smo imali najviše registrovanih obolelih starijih od 40 godina, možda su mlađi imali asimptomatske oblike virusa ali nisu u registru tako da će se tek kasnije znati, merenjem kolektivnog imuniteta, u kojim grupama imamo najviše osetljivih",  kaže dr Štrbac. Ali ako imamo najmanje vakcinisanih u tim grupama pretpostavlja se da će oni i najviše obolelevati u narednom periodu", dodaje ona.

Kakva će njihova klinička slika biti to unapred ne možemo da znamo.  Najveća zabluda mladih kada je reč o vakcini je da ona izaziva sterilitet.

"Pre će kovid infekcija oštetiti fine krvne sudove u reproduktivnim organima i tako potencijalno može da dovede do steriliteta, kao i virus zaušaka, a vakcina sa tim nema veze. Mladi koji su to shvatili su se i vakcinisali", napominje dr Štrbac.

Ona preporučuje svima da se vakcinišu što pre kako bismo sprečili dalju cirkulaciju virusa. Takođe, preporuka je da se vakcinišu i svi koji su preležali koronu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.