Čerupaju šahtove, trafostanice, prugu...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2014, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čerupaju" šahtove, trafostanice, prugu...

Proteklog vikenda povređen je jedan dečak.

On je povređen kada se igrao u blizini trafostanice.

To je bilo na Temerinskom putu. Drugi je pre nekoliko nedelja upao u šaht. Letos je po drugi put voz izleteo sa šina.

To je bilo nadomak Čortanovaca.

Ono što je zajednički imenitelj svim ovim pričama, jeste upravo ono što nedostaje, a to su bakarni krovovi, šine, šahtovi, ali i elektro-energetska oprema sa trafostanica, a sve se to sada negde >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pretapa, iseca i rasprodaje za sitne novce.

"Bio sam u gradu, vraćao sam se kući oko 3-4 ujutro, gledao sam u telefon, a ne ispred sebe i naleteo sam na ogroman šaht", kaže Dušan Matić.

Nije, kaže, bilo nekih velikih povreda, ali su mu, ipak,  ušili potkolenicu.

Dušan je samo jedan od brojnih Novosađana koji su "propali u zemlju". Naime, na teritoriji Novog Sada, prema podacima JKP Vodovod i kanalizacija, samo od početka godine ukradeno je više od hiljadu poklopaca na šahtovima i rešetki za slivnike, a podnesene su i prijave protiv NN lica.

"Štetu trpimo svi. I, Vodovod i građani i Grad i ona se meri desetinama miliona dinara. Tokom dana naši radnici zamene i po petnaestak rešetki, ali se tokom noći otuđi više", kaže Borislava Pejanović.

 Na meti lopova su oluci, kapele na grobljima, cevi za parno grejanje, kablovi za struju, bakarne ploče, saobraćajni znaci, čelične zaštitne ograde na mostovima - kradljivci sekundarnih sirovina pustoše sve. Ono što, pak, ostaje, jeste velika materijalna šteta.

"Za prvih šest meseci ove godine direktna šteta je 135 miliona, plus indirektne štete koju ne možemo meriti, jer to uzrokuje i kašnjenje vozova i drugo", kaže Veselin Simović, šef Sekcije ŽS za prevoz putnika Novi Sad.

Ali, posledice nisu merljive samo u materijalnoj šteti, o čemu svedoči i priča o dečaku koji se proteklog vikenda povredio igrajući u blizini neobezbeđene, privatne trafo stanice. Na terenu sa radnicima koji su obavljali redovan remont, čak su i našoj ekipi bile neophodne posebne dozvole i bezbednosna oprema, koju kradljivci, gotovo nikad, nemaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.