Cena soje najviša od 2014. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2017, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena soje najviša od 2014. godine

Soja ovog leta gubi bitku sa vremenskim uslovima, što se može videti na terenu. Nasuprot tome, na berzi u proteklom periodu beleži se rekordna cena ovog useva. Samo oni poljoprivrednici koji su imali sreću da kiša ne obiđe njihove parcele, i oni koji imaju sisteme za navodnjavanje, mogu da se nadaju dobroj zaradi. Tome se nadaju i oni koji su soju posejali postrno, i pritom je redovno navodnjavaju.

Najvažniji uslov za uspešno gajenje postrnih i naknadnih useva jesu padavine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili u slučaju njihovih izostanaka kao što je to slučaj ove godine, navodnjavanje. Kako su temperature bile ekstremne u proteklom periodu, navodnjavanje postrne soje sistemom tifona bilo je češće nego prošle godine.

Ograničavajući faktor postrne proizvodnje soje u našim uslovima su padavine, kojih u ovom periodu obično ima znatno manje nego što je potrebno za rast i razviće biljaka. Osim toga, ovakva proizvodnja, posebno u slučaju nedostatka padavina, nosi veliki rizik i teško je izvodljiva bez navodnjavanja.

Štetu mogu da naprave i bolesti, ali i insekti sa kojima se mora boriti ukoliko se želi dobar prinos.

Poljoprivrednici koji su soju posejali postrno i navodnjavaju je, kao naš sagovornik već drugu godinu zaredom, nadaju se nekoj zaradi, jer ova kultura je u nedelji iza nas zabeležila novi ovosezonski maksimum na tržištu, što je ujedno najviša cena zrna još od juna 2014.godine.

Postignut je maksimum od 61 dinar bez PDV-a, nakon čega je cena beležila pad do nivoa od 58 dinara. Ostaje da se vidi kakav prinos će da ti postrna soja i koliku će zaradu da ostvare paori.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.