Celijakija – alergija na gluten

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2014, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Celijakija – alergija na gluten

Netrepeljivost na gluten, biljnu belančevinu u pšenici, ječmu, raži i zobi, najviše se javlja kod beba, kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest, a nekada je ona posledica stresa i infekcije.

Kod nas je stepen svesti o toj bolesti veoma nizak, ali pedijatri širom sveta odavno ne preporučuju pšenicu u ishrani beba, kako bi izbegli opasnost od pojave celijakije.

Bolest izaziva oštećenje sluznice tankog creva, smanjenje lučenja nekih hormona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stvara probleme s probavom, ali i uzrokuje razvoj vrlo teških bolesti.

Simptomi celijakije su umor, glavobolja, dugotrajni proliv, mršavljenje, gubitak apetita i slabo razvijeni mišići.

U svetu nema leka protiv celijakije. Terapija se sastoji od dijete kojom se izbegava gluten. Ta belančevina ima svojstvo lepka, koji daje kompaktnost industrijskim proizvodima. Zato gotovo svi industrijski proizvodi, osim onih na kojima je precrtan klas pšenice, sadrže gluten.

Jedini način ishrane za ljude alergične na gluten je da bukvalno svaki obrok pripremaju kod kuće.

Bezglutenski način ishrane nije nimalo štetan po organizam, naprotiv, vrlo je zdrav. Nutricionisti tvrde da se tim načinom ishrane ne lišavate nijednog važnog nutritivnog sastojka, kao ni vitamina i minerala, pa hrana bez glutena ima sve više pristalica i među onima koji ne boluju celijakije.

Tome je svakako doprinela i popularnost Novaka Đokovića, koji je iz ishrane izbacio glutenske namirnice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.