Bunjevci za vikend obeležavaju praznik Dan Dužijance”

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2021, 12:24

Bunjevci za vikend obeležavaju praznik "Dan Dužijance”

Bunjevačka nacionalna manjina u Srbiji predstojećeg vikenda obeležava jedan od svojih nacionalnih praznika „Dan Dužijance”.

Ustanova kulture „Centar za kulturu Bunjevaca”, ove godine ponovo u punom obimu organizuje proslavu jednog od ukupno četiri nacionalna praznika Bunjevaca „Dan Dužijance”.

U subotu će biti otvorena izložba hleba, odnosno somuna, koja će imati takmičarski karakter, naime narednog dana će ovogodišnji bandaški par Ivona Ivković >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Marjan Horvatski, na centralnoj manifestaciji, najlepši somun predati predsednici Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine Suzani Kujundžić Ostojić.

„Išli smo na to da ne bude previše gostiju. Dakle imali smo ponudu i od KUD-ova sa strane, iz nekih drugih gradova, ali ovaj put smo ostali na nekom užem krugu naravno zbog Korone, a daj Bože da nagodinu to bude sasvim drugačije, pa ćemo onda i koncepciju samog programa drugačije napraviti. Tako da sve očekujemo da zajedno proslavimo ovaj put kruv od novog žita i naravno naš nacionalni praznik”, ističe predsednica NSBNM.

U nedelju, na Veliku Gospojinu, svečanost počinje svetom misom zahvalnicom, nakon čega od 19 časova sledi svečani defile učesnika u bunjevačkoj narodnoj nošnji, od sedišta Bunjevačke matice do biste katoličkog sveštenika Blaška Rajića. Svečani program počinje u 20 časova sa prigodnim kulturno-umetničkim programom, koji će i ove godine biti završen tradicionalnim „Bandašicinim kolom”.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.