Brnabić: Možemo da pomognemo Srpskoj u sprovođenju projekata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2018, 04:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Možemo da pomognemo Srpskoj u sprovođenju projekata

Delegacija Vlade Srbije, koju je predvodila predsednica vlade Ana Brnabić, okončala je današnju radnu posetu Banjaluci, a fokus je bio na unapređenju sveukupnih ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Republike Srpske.

Kako je na sastanku sa predsednicom Vlade Srpske Željkom Cvijanović istakla premijerka Srbije, Beograd poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, uz puno poštovanje odredbi Dejtonskog sporazuma.

"Dobri odnosi u regionu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su uslov stabilnosti i napretka", navela je Brnabić.

Delegacija, koju su činili ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, sa predstavnicima Republike Srpske razgovarali su i o pomoći od 5,5 miliona evra koju je u septembru prošle godine srpska vlada obezbedila za rešavanje svakodnevnih potreba lokalnih zajednica u RS, poput izgradnje i sanacije lokalnih puteva, mostova, vrtića i škola.

Oni su se saglasili da je jačanje ekonomske saradnje i poboljšanje uslova života svih građana ključ za stabilnost u regionu, a da će tome mnogo doprineti saradnja u oblasti poljoprivrede, turizma, energetike i infrastrukture - projekti putni pravac Beograd-Sarajevo, most Ljubovija-Bratunac i dalji rad na energetskim projektima, posebno na reci Drini.

Premijerka i delegacija Srbije učestvovali su i na konferenciji o energetskoj suverenosti, kao i prisustvovali svečanom otvaranju eko-toplane Banjaluka, u čijem razvoju je značajan doprinos dao i Institut Vinča iz Beograda, ali i Tehnološki, Mašinski i Elektrotehnički fakulteti u Beogradu.

"To pokazuje da znanje i inovativnost naših stručnjaka u ovoj oblasti nimalo ne zaostaje za razvijenijim zemljama", zaključila je Brnabić, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Srbija je jedan od najvećih investitora u Republici Srpskoj, a ukupna robna razmena od januara do oktobra 2017. iznosila je 537,8 miliona evra što je za 10,7 odsto više nego u istom periodu 2016.

Zahvaljujući fiskalnim reformama, fiskalnoj disciplini i makroekonomskoj stabilnosti, koje je implementirala prethodna vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem, Srbija može da pomogne Republici Srpskoj u sprovođenju projekata, izjavila je danas u Banjaluci premijerka.

"Takođe nam je drago da vidimo jednu takvu stabilnost i u Republici Srpskoj, brzo osvajanje projekata, njihovu implementaciju. Nadam se da će to biti budućnost za nas, što više zajedničkih projekata", rekla je Brnabić, nakon razgovora sa predsednikom i premijerom Republike Srpske, Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

"To je dobro i za naš BDP i za građevinske kompanije. O tome ćemo da razgovaramo u aprilu i zato su dva ministra sa mnom, kako bi što pre počeli da se dogovaramo", kazala je ona.Naglasila je da će se posebno razgovarati o novim energetskim projektima, koji će doprineti investicijama, kao i energetskoj sigurnosti, stabilnosti i nezavisnosti dve zemlje.

Ona je zaključila da je uvek zadovoljstvo posetiti Republiku Srpsku i dodala da se danas i u Beogradu obeležava Dan Republike Srpske.

"Mislim da sve ovo pokazuje specijalne veze između Srbije i Republike Srpske, jer verujte mi da mi to osećamo, osećamo sve veću bliskost sa Republikom Srpskom", zaključila je Brnabić.

Najvažnije je, kazala je, da se sa Federacijom BiH dogovori otvaranje graničnog prelaza, kao i da se most Ljubovija-Bratunac pusti u rad.

Republika Srpska i Srbija zajedno da jačaju energetsku bezbednost

Republika Srpska i Srbija trebalo bi da zajednički učine korake ka jačanju energetske bezbednosti i korišćenju evropskih praksi u oblasti obnovljivih izvora energije, poručeno je na konferenciji "Energetska suverenost - Banjaluka kao regionalni centar", na kojoj se svečano promoviše novoizgrađeno banjalučko preduzeće "Eko-toplane".

Poručeno je i da je važno da Republika Srpska i Srbija zajedno i efikasno vode energetsku politiku jer imaju značajne resurse i potencijale u tim oblastima.

Novo preduzeće na bio-masu "Eko-toplane" koncept je javno-privatnog partnerstva između grada Banjaluka i kompanije IEE, čiji je cilj kvalitetan, održiv i profitabilan sistem proizvodnje i distribucije toplotne energije, u skladu sa regulativama EU.

Konferenciji su prisustvovali predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, premijerka Srbije Ana Brnabić, brojni ministri u vladama Srbije i Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ambasadori i diplomate, predstavnici privrednih komora, predstavnici 17 gradova iz zemlje i okruženja, stručnjaci iz oblasti energetike i predstavnici javnog, političkog i društvenog života Srpske i Srbije.

Brnabić: Odnosi sa Srpskom nikad bolji

Brnabićeva je ranije danas izjavila da su odnosi Srbije i Republike Srpske nikad bolji, naročito kada je u pitanju ekonomska saradnja, te da je u proteklih 10 meseci robna razmena uvećana za 10,7 odsto.

Brnabić je podsetila da je Srbija dala podršku Republici Srpskoj od nekih 10 miliona evra, kao i da je, na inicijativu Aleksandra Vučića, Srebrenici donirano pet miliona evra, što je, prema njenim rečima, korišćeno između ostalog i za rekonstrukciju vrtića, škola, puteva...

"Prošle godine Vlada Srbije je podržala Fond Solidarnosti za lečenje dece u inostranstvu, donacijom od 250.000 evra, što sam ja, zajedno sa sa ministrima Zlatiborom Lončarom i Zoran Đorđevićem podržala", podsetila je premijerka u razgovoru na TV Pink.

Brnabić je istakla i da je važna podrška i saradnja firmi, te da će iz tog razloga danas obići i pružiti podršku toplani "Biomasa", investitoru koji je potekao u Republici Srpskoj, a koji je na razvijanju tehnologija sarađivao i sa tehničkim fakultetima u Srbiji, kao i institutom u Vinči.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.