Blažić odlučivao, Kresoja potpisivao

Izvor: Blic, 22.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blažić odlučivao, Kresoja potpisivao

KIKINDA - Direktor kikindske Direkcije za izgradnju grada Miroslav Kresoja, protiv koga je policija podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i firmi „Eurko" iz Vinkovaca omogućio imovinsku korist od 47 miliona dinara, odbacuje navode policije i kaže da je prijava protiv njega neosnovana i politički motivisana, jer je član SRS.

Provale i pretnje

Kresoja kaže da je za poslednja dva meseca u kuću njegovih roditelja dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << puta provaljeno, da su mu pre podnošenja prijave izgrebana vrata automobila, da mu je prećeno telefonom i da je jedan građanin pretio da će ga ubiti.

Kresoja tvrdi da inspektori nisu pregledali ceo predmet. Međutim, načelnik kikindske policije Dragan Jović kaže da se proveravaju svi poslovi Direkcije oko izgradnje deponije.

Na konferenciji za medije Kresoja je juče izjavio da je postupak izbora izvođača radova na izgradnji regionalne deponije započet odlukom predsednika opštine Branislava Blažića. „Eurko" je izabran za izvođača radova prve faze, a Kresoja tvrdi da nije mogao da se meša u taj postupak.

- Nijednom radnjom Direkcije nije prekršen zakon. Projekat su pratili predstavnici opštine, Direkcije, izvođača radova i Nadzornog odbora, a to je Institut „Kirilo Savić" iz Beograda. U novembru 2005. godine odlukom predsednika opštine raspisana je javna nabavka za izbor izvođača radova i formirana je komisija za sprovođenje nabavke. Nakon tri sprovedena postupka, na predlog komisije, odluku o dodeljivanju ugovora doneo je predsednik opštine. Svi ponuđači su potpisali dokument kojim priznaju pravo naručiocu posla da izmeni ili poništi postupak. Na posebnom obrascu potpisali su i izjavu kojom prihvataju sve uslove iz javne nabavke. Posle sprovođenja postupka, u junu 2006. dobio sam zaključak predsednika opštine kojim se ovlašćujem da u ime Direkcije za izgradnju grada potpišem ugovor sa izvođačem - kaže Kresoja. On navodi da je kao predsednik komisije vodio samo postupak javnog konkursa za izbor strateškog partnera za održavanja čistoće u gradu i deponije, koji je opština poverila austrijskoj kompaniji „Asa". Ovaj javni konkurs je poništen, jer je trebalo da ga raspiše Opštinsko veće, a ne predsednik opštine.

- Sledeći konkurs za izbor strateškog partnera sprovodila je opština i ja sa tim nisam imao veze. Moj posao je bio da u ime Direkcije potpišem ugovor sa izvođačem radova i nadzornim organom i da pratim realizaciju investicije, kao i da potpisujem situacije za plaćanje. Ugovor koji sam potpisao bio je u sastavu dokumentacije za javnu nabavku, što znači da ga nisam pravio, a sve što mi se stavlja na teret proističe iz činjenice da inspektori nisu pregledali ceo predmet - kaže Kresoja. On kaže da je istraga Tužilaštva iz Zrenjanina trajala nekoliko meseci i da je, sve do medijskog predstavljanja, bila korektna.

- Jedan od inspektora mi je savetovao da uzmem branioca i da se branim ćutanjem, pa sam shvatio da istraga ima političku konotaciju - tvrdi Kresoja.

Načelnik kikindske kriminalističke policije dr Aleksandar Čudan nije želeo da komentariše Kresojine izjave.

- Predmet više nije u nadležnosti policije već Okružnog tužilaštva u Zrenjaninu - rekao je Čudan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.