BiH: Imam koji se suprotstavio vehabijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2016, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Imam koji se suprotstavio vehabijama

Bivši imam, Selvedin Beganović, koji je u poslednjem trenutku sprečio izgradnju vehabijskog centra na samoj granici BiH s Hrvatskom, u selu Bosanska Bojna, izjavio je da nije svaki vehabija terorista, ali je upozorio da u BiH postoji velika opasnost od terorizma.

Beganović se u svojim propovedima otvoreno suprotstavljao radikalnim islamistima i njihovim pristalicama koji, kako kaže, šire izopačeni islam i vrbuju mlade da se priključe borbi za Islamsku državu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Bošnjacima je poručio: "Ovo nije naš rat!, Džihad bi u BiH trebalo da se voditi oko nezaposlenosti, malih penzija i brige oko socijalno ugroženih".

Beganović je u intervjuu za Index.hr otkrio da je "u osinje gnezdo dirnuo kada se suprotivio izgradnji vehabijskog centra na granici s Hrvatskom".

Njegove propovedi i javni istupi u službi humanosti i mira, bili su trn u oku pristalicama radikalnog islama i Beganović je preživeo čitav niz napada, pre nekoliko meseci je razrešen dužnosti imama, ostao je bez krova nad glavom, a njegova deca su morala da prekinu školovanje, navodi hrvatski portal.

Husein Bilal Bosnić je, kako kaže, s grupom svojih ljudi, u mestu Bosanska Bojna od izbeglih Srba kupio dosta zemlje i tamo započeo gradnju centra u kojem bi se okupljali njegovi istomišljenici, radikalni selefije - vehabije koji sve svoje neistomišljenike, uključivši i druge muslimane, smatraju nevernicima.

"Bilo mi je čudno što na te planove Bosnića i njegovih ljudi apsolutno niko ne reaguje i odlučio sam da upozorim nadležne na to što se dešava u Bojnoj. Nakon toga je načelnik opštine Velika Kladuša Behrić obustavio nelegalnu gradnju vehabijskog centra", kazao je Beganović.

U akciji "Damask" 2014. uhapšen je vehabijski vođa Husein Bilal Bosni, nakon čega je počela odmazda njegovih pristalica.

"Eskalirale su verbalne i fizičke pretnje, vređanja i zastrašivanja i napadi na mene i moju porodicu. Od 2014, do danas, fizički su me, mučki, iz mraka, napali više puta. Preživeo sam ubode nožem, udarce u glavu, zastrašivanja i pretnje da će mi ubiti decu", kaže Beganović.

Pretnje nisu prestale ni nakon što je ostao bez posla i bio prisiljen, sa suprugom i dvoje dece, da napusti Bosnu i Hercegovinu.

Beganović ističe kako je vehabizam svetski biznis od kog svi imaju korist, osim samih vehabija i onih koji o tome govore i zbog toga trpe teške posledice.

"Broj radikalnih islamista je još uvek zanemariv, ali neizvesno je kakva sudbina čeka BiH i region kada se njihov broj poveća", upozorio je on.

Beganović tvrdi da u BiH nema kampova u kojima se vrši sistematsko vrbovanje Bošnjaka za odlazak na ratišta, ali, poznato je ipak da postoji svojevrsna "država u državi".

Reč je o selu Gornja Maoča čiji stanovnici ne priznaju zakone BIH, nego isključivo šerijatske. Predstavnik tog sela, 35-godišnji Edis Bosnić, nedavno je, u intervjuu za jednu nemačku televiziju, otvoreno priznao da je fasciniran idejom Islamske države o utemeljenju svetskog kalifata, navodi Index.hr.

Na pitanje ima li istine u tvrdnjama da se u Gornjoj Maoči regrutuju teroristi i da su, upravo iz tog sela, mnogi već otišli u džihad, Beganović odgovara kako su se te spekulacije u medijima pojavile verovatno zbog toga što u tom selu živi veliki broj vehabija. Ipak, tvrdi da to Maoču ne čini nikakvim centrom, jer centar je, kako kaže, tamo gde se kreću lideri.

(Kraj) nar/drm/fl

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.