Besplatna pripremna nastava za kikindske osmake

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2019, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatna pripremna nastava za kikindske osmake

Osmaci polako privode kraju pripreme za polaganje male mature. U Kikindi ove godine imaju priliku da pohađaju besplatnu nastavu iz svih predmeta koje polažu. Kako ističu, iako je strahova i nedoumica mnogo, ovakav način rada znači im iz više razloga, prvenstveno zato što im uliva neophodno samopouzdanje i sigurnost.

Jovana Zavišin, učenica Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Kikindi još uvek je u dilemi da li da upiše srednju medicinsku školu ili prirodno-matematički >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smer gimnazije.

Koju god odluku donela, svesna je da mora dobro da uradi prijemni ispit i zato, osim što vežba kod kuće i u školi, redovno dolazi na besplatnu pripremnu nastavu, koja je organizovana vikendom u kikindskom Kulturnom centru.

Dobro zna šta joj "leži" i na čemu mora dodatno da radi. U oba slučaja, fokus je stavila na prirodne nauke.

"Imam malu tremu. Za sada mi najlakše ide hemija, a najteže matematika i fizika", navodi.

Na pripremnu nastavu dolaze i Nemanja Janjić i Sara Milošev. Uspešno položena mala matura za njih bi značila preskakanje prve važne stepenice u ispunjenju krajnjih ambicija koje imaju. Zato svaki predmet shvataju veoma ozbiljno.

"Tremu nemam. Najlakša mi je matematika, a teže mi idu srpski, fizika i hemija. Voleo bi da upišem Tehničku školu, IT smer, da budem programer", kaže učenik Nemanja Janjić, iz OŠ "Ivo Lola Ribar" u Novim Kozarcima.

"Imam jako veliku tremu. Volela bi da upišem gimnaziju, odnosno društveno-jezički smer, jer mi jezici idu jako dobro. Ova nastava mi mnogo znači. Vežbam i kod kuće i nadam se da ću postići dobre rezulate", ističe Sara Milošev, iz OŠ "Jovan Popović" u Kikindi.

Dobrim rezultatima nadaju se i nastavnici, koji drže pripremnu nastavu. Za profesorku matematike Nadeždu Popović važno je što đaci pokazuju interesovanje za ovu oblast.

"Velika je zainteresovanost. Aktivni su na časovima. Kao i obično, geometrija ide malo teže, dok su algebra i ostale oblasti bolje prihvaćene", kaže Nadežda Popović, profesorka matematike.

Malu maturu u Kikindi ove godine polagaće 504 osmaka.

Osim u Kulturnom centru, gde je kikindska Kancelarija za mlade organizovala besplatnu pripremnu nastavu iz matematike i predmeta sa kombinovanog testa, učenici završnih razreda osnovnih škola časove maternjeg jezika imaju prilike besplatno da pohađaju u Narodnoj biblioteci "Jovan Popović".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Završni pripremni čas za osmake u Leskovcu

Izvor: JUGpress.com, 06.Jun.2019

LESKOVAC..U leskovačkoj biblioteci održan je završni čas pripremne nastave iz srpskog jezika za učenike osnovnih škola pod nazivom „Pamet u glavu“. Pripremna nastava je trajala kontinuirano tokom cele školske 2018/2019. godine i ovo je šesta godina kako ova ustanova omogućava grupi učenika...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.