Bernar Anri Levi ismejan zbog Kanta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2016, 05:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bernar Anri Levi ismejan zbog Kanta

Poznati francuski filozof Bernar Anri Levi postao je predmet intelektualnog izrugivanja nakon što je citirao vodećeg stručnjaka za Kanta, za koga se ispostavilo da je izmišljeni lik.

Na pariskoj promociji njegove nove knjige O ratu u filozofiji, za koju je dobio raskošne pohvale iz nekih krugova, Levi se obrušio na Imanuela Kanta ocenivši da je on poremećen i "lažan".

Da bi potkrepio tu smelu tvrdnju, citirao je izvesnog Žana Baptista Botula, za koga je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je posleratni autoritet kada je reč o tumačenju Kanta, preneo je londonski Telegraf.

Aplauzi su se, međutim, pretvorili u otvoreni podsmeh kada je jedan novinar Novel obesrvatera objasnio da Botul zapravo ne postoji, već se radi o izmišljenom liku koga je stvorio savremeni satiričar Frederik Paže.

Ispostavilo se da je Peže, koji radi u jednom satiričnom magazinu, napisao knjigu Seksualni život Imanela Kanta, a potpisao se psuedonimom Žan Baptist Botul.

Peže je u njoj čak podstakao stvaranje filozofskog pravca botulizma, što je jasna igra reči koja se odnosi na smrtonosnu bolest, i stvorio je teoriju koju je nazvao Metafizika mlitavosti.

Levi je sve to shvatio ozbiljno, pa je na promociji svoje knjige citirao ideje koje je Botul, kako je naveo, izneo u seriji predavanja o neokantovcima, koje je održao posle rata.

Uprkos tolikom poniženju, Levi je posle promocije za više televizijskih stanica izjavio "da i dalje smatra da je knjiga zadivljujuća" i da je Paže veoma dobar filozof.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.