Bećković: Došlo vreme da i mi pobrojimo naše žrtve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2018, 07:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bećković: Došlo vreme da i mi pobrojimo naše žrtve

Dokumentarni film "Krsta nad jamom", autora Dušana Bastašića, o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu i izložba fotografija "Tamo gde pravednici počivaju", autora Nikole Zajca, prikazani su sinoć u Centru za kulturu "Vlada Divljan", a u organizaciji Udruženja građana "Jadovno" i uz podršku Gradske opštine Palilula.

Prikazivanju izložbe i filma prisustvovao je akademik Matija Bećković koji je poručio da su stradali Srbi u Drugom svetskom ratu "ni krivi ni dužni pobijeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << živi", a da smo ih mi "u miru još jednom ubili kao mrtve".

"Ne zna se koji je greh veći, ovih kojih su ih pobili žive ili nas kojih smo ih mrtve držali zabetonirane u jamama", zapitao se srpski akademik.

S obzirom da mrtvi "umeju da se ljute", tako smo, smatra Bećković, doživeli da nas u naše vreme zovu genocidnim narodom.

"Ako bi nas tako zvali zbog našeg odnosa prema našim pokojnima imali bi potpuno pravo", konstatovao je Bećković.

Kao što je nekada patrijarh Pavle govorio da na jednoj mapi upišemo sve svetinje koje se nalaze na Kosovu, tako bi valjalo, ističe srpski akademik, napraviti mapu sa jamama "u kojima već 70 godina čekaju naše nevine žrtve da im se smilujemo".

"Zbog bratstva i jedinstva mi to nismo činili, a onda smo doživeli da čujemo da tih žrtava nije ni bilo", rekao je Bećković.

Nada se, kaže, da je došlo vreme da i mi pobrojimo naše žrtve kao Jevreji koji su pobrojali šest miliona svojih žrtava i istakao da je naših bilo polovina od tog broja, a onda ispišemo čitulju "ne toliko zbog njih nego zbog nas".

Srpski akademik završio je obraćanje medijima uz reči pesme Jovana Dučića.

"Radosne pobede heroji nam dadu, ali strašnu pravdu izvojuju mrtvi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.