Backović: Dobro se sprovodi Akcioni plan za poglavlje 23

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2017, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Backović: Dobro se sprovodi Akcioni plan za poglavlje 23

Akcioni plan za poglavlje 23 dobro se sprovodi, a u kvalitetu izveštavanja o sprovedenim aktivnostima iz akcionog plana prednjači potpoglavlje koje se bavi pravosuđem, za razliku od potpoglavlja koja se bave osnovnim pravima i borbom protiv korupcije, izjavio je danas pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.

"Perfekcije nema, 100 odstotnog sprovođenja nažalost nema, mislim da to čak nije neka specifičnost Srbije, to je tako u svim društvima, gde se dešavaju promene", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Backović nakon sednice komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa.

Jedan od uzroka odlaganja određenih aktivnosti i pomeranja u vremenu, navodi Backović, jesu skorašnje odluke Ustavnog suda, vezane za prenos nadležnosti sa Ministarstva pravde na Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaštva, koje su osnovane iz ugla sadašnjeg ustava, te, kako ističe, treba se vratiti na "teren ustavnih promena" koje treba definisati do kraja ove godine.

"Neka rešenja koja smo mislili da ćemo ranije da sprovedemo pre promene ustava će morati sačekati ustavne promene, kako bi se cela oblast sveobuhvatno razmotrila u okviru ustavnih promena", rekao je Backović.

Drugi primer odlaganja, navodi Backović, jeste donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, gde se naišlo na problem, koji je ocenio kao "veliki društveni", i to je neslaganje civilnog društva i advokature o obimu i načinu učešća pružanja besplatne pravne pomoći.

"Tu Ministarstvo pravde nema nameru da seče, da nameće nekakva rešenja, nego da postignemo neku saglasnost, najmanji zajednički imenitelj, gde će pođednako nezadovoljni biti i advokati i civilno društvo i da nađemo neko rešenje bez drakonskih rešenja.

To nećemo raditi i to je recimo razlog kašnjenja tog zakona", rekao je Backović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Dobro se sprovodi Akcioni plan za poglavlje 23"

Izvor: RTS, 31.Mar.2017

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović izjavio je da u kvalitetu izveštavanja o sprovedenim aktivnostima iz Akcionog plana 23 prednjači potpoglavlje koje se bavi pravosuđem, za razliku od potpoglavlja koja se bave osnovnim pravima i borbom protiv korupcije. Naglasio je da se Akcioni plan...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.