Apel medijskim kućama da ne otpuštaju honorarce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2020, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel medijskim kućama da ne otpuštaju honorarce

Sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" apeluje na sve medijske kuće u Srbiji da tokom vanrednog stanja ne otpuštaju honorarne saradnike i omoguće im da poslove, što je više moguće, obavljaju iz svojih domova, kao i da im obezbede neophodnu zaštitinu opremu.

"Podsećamo da novinari i medijski radnici u Srbiji rade u teškim uslovima, često bez adekvatnog ugovora o radu. Opšti trend u medijima u Srbiji je smanjivanje broja zaposlenih na neodređeno vreme, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je dovelo do porasta angažovanja po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, autorskim ugovorima i ugovorima o delu", navodi se u saopštenju.

"S obzirom na činjenicu da je petina novinara u Srbiji u statusu "frilensera" (izvan radnog odnosa), a da polovina radi na nesigurnim poslovima, smatramo da je u ovom trenutku neophodno iskazati solidarnost i ne dozvoliti da tokom vanrednog stanja ostanu bez posla.", dodaje se u saopštenju.

"Plate novinara su niske, čak i ispod republičkog proseka, isplate su često neredovne, dok veliki broj novinara radi prekovremeno. Stoga apelujemo na poslodavce da redovno isplaćuju svoje saradnike, jer je većini to jedini izvor prihoda. Samo 27 odsto mladih novinara u Srbiji ima radni odnos na neodređeno vreme, a sve to utiče na degradaciju profesije i novinare i medijske radnike stavlja u prekarni položaj. Tokom vanrednog stanja novinari su svakodnevno na svojim radnim zadacima i često su izloženi povećanom riziku od virusa korona", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.