Amblem Natalijine ramonde u slavu predaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2019, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amblem Natalijine ramonde u slavu predaka

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, učenici kovinske Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ su i ove godine na časovima tehnike i tehnologije napravili prigodnu prezentaciju sa filmom o ovom velikom događaju, a potom izradili i ambleme.

Preporuka je da se amblem Natalijine ramonde nosi na reveru u sedmici koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika, što su učenici i učinili.

„Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, u znak sećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na datum kada su 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat, od 2012. godine u Republici Srbiji se obeležava kao državni praznik.

Glavni motiv amblema ovog praznika je cvet Natalijine ramonde, ugrožene vrste u Srbiji. Cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks s obzirom da joj je karakteristka da i ukoliko se potpuno osuši može ponovo da oživi kada se zalije.

Sem toga, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovća. Zajedno sa Josifom Pančićem opisao je ovu vrstu i dao joj ime po kraljici Nataliji“, objašnjava njihov nastavnik Dejan Kreculj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.