Ambasador: Intenzivan dijalog Belorusije i Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2019, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador: Intenzivan dijalog Belorusije i Srbije

Srbija i Belorusija vode intenzivan politički dijalog na svim nivoima, razgovaramo o svim mogućim vidovima saradnje i to je razgovor ravnopravnih partnera koji se uvek odvija u prijateljskoj atmosferi, izjavio je ambasador Belorusije u Srbiji Briljov Valerij uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Minsku 22. juna.

Ambasador je za RTS dodao da je "sledeći cilj da to političko razumevanje i prijateljstvo dovede i do intenzivnije trgovinsko-ekonomske i investicione >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnje".

"Brojni su susreti naših lidera. Predsednik Vučić je bio u Minsku i kao premijer, sastao se i sa predsednikom Lukašenkom i sa premijerom i sa parlamentarnim liderima, bila je kod nas i premijerka Ana Brnabić, i ona je imala niz najviših sastanaka. I predsednica parlamenta Maja Gojković, takođe, učestvuje u intenzivnoj saradnji naših parlamenata", kaže Briljov Valerij.

On dodaje da su svi pomenuti kontakti doveli do toga da između dve države, njihovih privreda i naroda nema razmimoilaženja, i da postoji samo saradnja kakve, kako kaže, "retko gde ima među evropskim narodima".

"Uspešno se razvijaju kulturne veze - 17 gradova i regiona naših zemalja se zbratimilo. Ne možemo da se svemu tome ne radujemo", poručuje ambasador.

"Mnogo je toga što bi Srbija mogla jeftinije da kupi u Belorusiji nego na drugim mestima. Recimo, Srbija je prestala da uvozi energente iz Belorusije i kupuje ih po višim cenama na drugom mestu. Ja ne bih da ulazim u to zašto je donesena takva odluka, ali to potvrđuje da treba da tražimo sveobuhvatnije partnerske vidove saradnje", dodaje on.

Komentarišući to što je Belorusija Srbiji poklonila četiri lovačka aviona "mig 29", i odgovarajući na pitanje otkud zainteresovanost Belorusije za odbrambenu sposobnost Srbije, ambasador je rekao da "ako apstrahujemo praktične vidove ekonomske saradnje, narodi Srbije i Belorusije osećaju bliskost ma kakva bila situacija u njihovim željama i uvek su spremni da jedan drugom pomognu kad zatreba".

"Dovoljno je spomenuti činjenicu da je za vreme žestokog bombardovanja Srbije predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko bio jedini šef države ne svetu koji je usred bombardovanja došao da poseti srpski narod i iskaže solidarnost. U tome i jeste smisao istinskog bratstva medu narodima i zemljama, ma koliko ih kilometara i granica delilo", kaže beloruski ambasador.

Odgovarajući na pitanje kad možemo da očekujemo "migove", on je rekao da može da kaže da se u Belorusiji trenutno radi na modernizaciji tih mašina i da sve teče po planu, kao i da će biti isporučeni u roku koji usaglase dve strane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.