Alpinisti na Betaniji

Izvor: Blic, 20.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpinisti na Betaniji

Čitav stakleni zid novosadskog porodilišta oprali su juče momci iz Sportsko-penjačkog kluba „Adrenalin". Za njih su pranje prozora i ostali visinski radovi jedan od načina da od svog skupog hobija nešto i zarade. Ipak, Cvetko Petrović i Bojan Šajatović koji su juče okupali Betaniju, vikend će provesti na pravoj steni, a od 27. do 30. avgusta biće domaćini međunarodnog takmičenja u penjanju na veštačkoj steni u Novom Sadu.



Cvetko i Bojan započeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su svoj posao malo pre devet ujutro, naočigled uznemirenih tata i osoblja Betanije. Iako svima deluje da posao obavljaju sa lakoćom, kažu da ipak nije tako. Posebno ne uz brojnu publiku.

- Navikli smo na ovo, jer radimo već nekoliko godina. Bilo šta da se radi, uvek idu barem dvojica jer je to jedini način da proverimo da li su užad dobro osigurana i da počnemo da radimo - kaže Cvetko Petrović.

Bojan Šajatović dodaje da je samo sportsko penjanje naporan, ali i prilično skup hobi koji zahteva brojnu kvalitetnu opremu. Tu su neophodna užad, karadineri, razne spravice, osigurači i patike, a da bi se penjači osećali sigurno, nijedan deo opreme ne sme da nedostaje.

Pet momaka iz sportsko-penjačkog kluba „Adrenalin" odlučilo je da ljubav prema visini iskoriste i od toga nešto i zarade. Kako kažu, pored novca za opremu, ostane tu nešto i za život.

- Mi smo sportsko-penjačko društvo, ali zbog opreme koja nije jeftina, nas petorica smo osnovali firmu za obavljanje svih radova na visini. Ljudi to ne mogu sami da obave, pa pozovu nas kojima je normalno da se penjemo i spuštamo po zgradama, a leti imamo dosta posla - kaže Dejan Valek, vlasnik firme „Wallek".

Svoje vikende, juče perači prozora, a narednih dana montažeri klima, svetlećih reklama ili bilborda, najčešće provode na stenama u okolini Niša i Valjeva, a nedavno su se vratili i sa Balkanskog takmičenja u sportskom penjanju u Turskoj.

- Jedan od članova „Adrenalina" u Turskoj je zauzeo 12. mesto, a juniori su osvojili drugo i treće mesto. Ti juniori su počeli da treniraju pre godinu dana kada smo pokrenuli program u Osnovnoj školi „Vuk Karađić" i za tako kratko vreme stigli na zavidan nivo - kaže Valek.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.