Aktivistički magazin Lice ulice stigao u Novi Sad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2018, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aktivistički magazin "Lice ulice" stigao u Novi Sad

Ukoliko na centralnom novosadskom trgu sretnete prodavce koji će vam ponuditi časopis "Lice ulice", ne okrećite glavu. Nije reč o prevari, već o časopisu koji se pojavio na beogradskim ulicama pre 7 godina, a prodaju ga nezaposleni, siromašni i pripadnici marginalizovanih grupa. Oni od svakog prodatog primerka zarađuju polovinu iznosa. Zahvaljujući Domu za duševno obolela lica "Čurug", koji je podržao projekat, "Lice ulice" možete kupiti i u Novom Sadu. Stanari doma dolaze u centar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grada i prodaju novine, pokušavajući na taj način da zarade nešto i uključe se u redovne životne tokove.

Dušica Svetozarević živi u domu "Čurug" već osam godina. Ona kaže da joj je svaki dinar važan, a zahvaljujući osoblju doma čula je da može da zaradi tako što će prodavati novine.

"U decembru sam prvi put izašla na ulicu. Jedan primerak časopisa košta 150 dinara. Prvi dan sam zaradila 500 dinara. Najviše kupuju studenti, ali i bračni parovi i starije žene", navodi Dušica.

Nažalost, ona je sudskom odlukom lišena poslovne sposobnosti i većinu poslova ne može da radi. Novac koji zaradi potroši na kupovinu odeće.

"Nastaviću da prodajem novine, ali najveća želja mi je da mi vrate poslovnu sposobnost, da nađem pravi posao i vratim se kući", kaže Dušica Svetozarević.

Nekoliko stanara Doma za duševno obolele živi u posebnim kućama, takođe u Čurugu. Na taj način oni pokušavaju da se integrišu u zajednicu, a podršku im pruža terapeutkinja Milena Gatarić koja se prva povezala sa uredništvom časopisa "Lice ulice".

"Prodaja magazina je odlična prilika za ljude da zarade, ali i da budu korisni članovi zajednice. Oni odlaze autobusom u Novi Sad, komuniciraju sa ljudima i sami se snalaze. Mi im pomognemo u početku, ali želimo da se osamostale. Dušica je recimo bila zbunjena prvih deset minuta, ali je nakon dva sata prodala osam časopisa", zaključuje Milena Gatarić

U magazinu "Lice ulice" možete pročitati životne priče prodavaca, ali i tekstove o ekologiji, aktivizmu, muzici i sportu. Stanare čuruškog doma prepoznaćete po plavom prsluku i legitimaciji, a možete ih pronaći u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici, kao i u Studentskom gradu. Ukoliko kupite aktuelni broj magazina, oni će vam osmehom pokazati koliko im vaša podrška znači.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.