Agroindustrijsku zonu grade duže od decenije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agroindustrijsku zonu grade duže od decenije

Na prostoru buduće agroindustrijske zone u Kikindi, u toku su radovi na infrastrukturnom uređenju lokacije čija je ukupna površina oko 19 hektara. Sa oko 80 miliona dinara, radove finansiraju opština Kikinda i Ministarstvo privrede.

Iako je to prva faza radova na kompletnom infrastrukturnom opremanju planirane lokacije, priča o kikindskoj agroindustrijskoj zoni datira još od 2003. godine. Vladajuće garniture u lokalu su se menjale, ali Kikinda još uvek ne raspolaže uređenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prostorom koji bi mogao biti atraktivan potencijalnim investitorima.

Za razliku od mnogih gradova i opština, Kikinda ni posle deset godina nije završila projekat agroindustrijske zone. Zapravo, u toku je početna faza radova na infrastrukturnom opremanju planirane lokacije. Iako je za aktuelnu kikindsku vlast taj projekat bio pod znakom pitanja, šta u suprotnom ponuditi potencijalnim investitorima.

"Ne možemo ni očekivati dolazak investitora ukoliko , primera radi, na pojedinim parcelama nisu rešeni neki imovinsko-pravni odnosi ili prosto nemamo uređenu lokaciju koju možemo ponuditi zainteresovanim investitorima", kazao je Milivoj Linjački, član OV Kikinda

Za prvu fazu radova opština Kikinda je izdvojila 50 miliona dinara, a projekta je sufinansiralo i Ministasrtva privrede sa 28,7 miliona dinara. Međutim, sama realizacija predugo traje, pa je projektna dokumentacija morala biti prilagođena izmenama u zakonskoj regulativi.

"U protekle tri godine uloženo je više od tri miliona dinara za pripremne aktivnosti. Počev od inovacije projektno-tehničke dokumentacije jer, nažalost, projekti su stari više od deset godina i morali smo ih prilagođavati izmenama u zakonskoj regulativi", napominje Slavica Simulov, iz JP Direkcije za izgradnju grada Kikinda

Za završetak agroindustrisjke zone u Kikindi, kako je svojevremena procenjeno, neophodno je investirati oko 350 miliona dinara. Različite garniture vlasti u lokalu najavljivale su radove, investicije, ali se, osim političkog marketinga, malo šta realizovalo. Aktuelna pozicija i opozicija u kikindskom parlamentu slažu se da je Kikinda već mnogo toga propustila.

"Mi smo protraćili 10-12 godina i sada moramo da ponudimo još više , ne bi li neko uopšte došao da razgovara sa nama. S druge strane, ukoliko nemate industrijsku zonu, vas nema na mapi potencijalnih lokacija za investiranje i nešto morate da napravite i ponudite investitorima," naveo je Milenko Jovanov, šef odborničke grupe DSS.

"Kikinda je trebala i treba da se okrene onome što ima, a to je poljoprivreda. To je agroindustrijska zona, mali prerađivački kapaciteti poljoprivrednih proizvoda i to je nešto što ovaj grad realno može da ponudi tržištu Srbije i okoline", smatra Dragan Stojanović, šef odborničke grupe DS.

Šta su prioriteti, šta vizije vlasti u lokalu najbolje se vidi po realizovanim projektima. Ipak, na pitanje da li će i kada Kikinda konačno završiti agroindustrijsku zonu, precizan odgovor nismo dobili.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.