Agencija predlaže razrešenje ministra Selakovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2014, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija predlaže razrešenje ministra Selakovića

Agencija za borbu protiv korupcije predložiće smenu ministra pravde Srbije Nikole Selakovića jer je 2013. godine bio u sukobu interesa, saznaje dnevni list "Politika". Rešenje je, kako je danas preneo Tanjug objavljeno i na sajtu Agencije, a potpisano je 1. oktobra, dok je postupak protiv ministra Selakovića pokrenut 12. juna ove godine na osnovu prijava podnetih Agenciji. Ministar pravde Nikola Selaković danas na je na zahtev Agencija za borbu protiv korupcije koja predložila njegovu smenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao da će poštovati svaku odluku državnih organa, ali da ne voli kada da mu "pridike drže oni čije su ruke duboko u medu".

Kako piše Politika, utvrđeno je da je ministar kao član Državnog veća tužilaca (DVT) i Visokog saveta sudstva (VSS) glasao da se njegovi pomoćnici Radomir Ilić i Mirjana Mihajlović izaberu za zamenika tužioca, odnosno sudiju za prekršaje.

Agencija je odluku donela po prijavi koju je u aprilu ove godine podnelo Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, a utvrđeno je da je ministar pravde postupao suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

U rešenju, u koje je "Politika" imala uvid, navodi se da je Selaković kao član DVT 26. juna 2013. učestvovao u odlučivanju o izboru Ilića, u to vreme posebnog savetnika u Ministarstvu pravde, za zamenika tužioca u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

Gotovo identično ministar je postupio kada je 21. maja 2013. godine na sednici VSS glasao da savetnica u Ministarstvu Mirjana Mihajlović bude izabrana za sudiju.

"Na ovaj način ministar pravde Nikola Selaković pogodovao je navedenim osobama i doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, a da o sumnji u postojanje sukoba interesa koji je imao u konkretnim slučajevima nije pismeno obavesio agenciju. Zbog toga mu je na osnovu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije", piše u rešenju agencije, a prenosi "Politika".

Kako se navodi na sajtu Agencije, Selaković ima pravo žalbe protiv ovog rešenja. Žalba se podnosi Odboru Agencije, kao drugostepenom organu, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja, odnosno rok za žalbu ističe 21. oktobra.

Agencija je navela da je rešenje objavila na svom sajtu u cilju istinitog, blagovremenog, verodostojnog i potpunog informisanja javnosti.

Selaković: Ne volim pridike onih čije su ruke duboko u medu

"Poštujem zakone svoje države i poštovaću svaku zakonitu odluku njenih organa. Ali ne volim kada mi pridike o zakonitosti drže oni kojima su ruke duboko u medu. Oni kod kojih se zakon može primenjivati na ovakav ili onakav način, oni koji zakon retko kada primenjuju dosledno, a naročito onda kada je morao da bude primenjen", kazao je Selaković agenciji Beta reagujući na zahtev Agencije.

Agencija je ranije danas preporučila smenjivanje ministra pravde, jer je, kako su naveli, doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije, pošto ih nije obavestio da je u sukobu interesa.

Agencija je u rešenju navela da je Selaković 2013. godine kao član Državnog veća tužilaca učestvovao u izboru njegovog savetnika (sada državnog sekretara) Radomira Ilića za zamenika tužioca, a ministar je kao član Visokog saveta sudstva učestvovao u izboru njegove savetnice (sada pomoćnice ministra) Mirjane Mihajlović za sudiju Prekršajnog suda u Beogradu.

"Time je Selaković pogodovao Iliću i Mirjani Mihajlović, koji se smatraju povezanim licima sa ministrom, i doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje svoje funkcije", navela je Agencija u rešenju.

Selaković je za agenciju Beta kazao i da je Agencija prekršila zakon, jer se pre pravosnažne odluke oglasila o postupku protiv njega koji se vodi tajno.

"Po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, ovakvi postupci se vode tajno, jer dovode u sumnju integritet ličnosti i narušavanje nečijeg ugleda, pre donošenja konačne pravosnažne odluke, te svako objavljivanje detalja postupka, predstavlja direktno kršenje zakona", istakao je Selaković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.