Završena vojna vežba Slovensko bratstvo 2016

Izvor: RTS, 09.Nov.2016, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena vojna vežba "Slovensko bratstvo 2016"

Na poligonu Pasuljanske livade danas je održan tehničko-taktički zbor, čime je uspešno završena zajednička vežba "Slovensko bratstvo 2016", u kojoj je učestvovalo više od 700 pripadnika Vojske Srbije, ruskih vazdušno-desantnih snaga i oružanih snaga Belorusije.
Posle padobranskog i helikopterskog desanta na aerodromu "Kovin", izvedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je bojevo gađanje na strelištu Orešac, a glavni deo snaga prebačen je na Pasuljanske livade sa zadatkom da uništi bazu terorista.

Zboru je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je poručio da Vojska Srbije nastavlja uvežbavanja sa vojskama brojnih država u svetu, i da ga raduje što naši vojnici mogu potpuno ravnopravno da ispunjavaju zadatke u tim vežbama.
"Nažalost, zbog vremenskih uslova nismo videli sve aktivnosti koje predstavljaju završnicu vežbe tri vojske, a preneli bismo se u situaciju kada su te vojske zajedno ratovale protiv svetskog neprijatelja", rekao je Nikolić novinarima.
Rekao je da se u pretpostavljenoj borbi protiv terorizma vidi da imamo zajednički interes i da ne postoji država koja nema interes da se bori protiv terorizma.
Nikolić je čestitao oficirima i vojnicima što i naša država izdvaja i ono malo što ima kako bi oni bili bolje uvežbani, obučeni i spremni.
"Ne dao Bog da treba zajedno da ratujemo, to valjda niko više ne želi, ali nećete naći državu koja neće da uvežba svoju vojsku", rekao je predsednik države.
General-major Oleg Olegovič Poljgujev iz oružanih snage Ruske Federacije kaže da su zajedničkim snagama izvršeni svi zadaci u protivterorističkoj vežbi i da je sve bilo kako je planirano.
"Vežba omogućava da se uvežbaju aktivnosti u okviru međunarodne saradnje i postigne interoperabilnost", napominje general Oleg Belokonjev načelnik Generalštaba oružanih snaga Belorusije.
Vežba "Slovensko bratstvo 2016", čiji je cilj unapređenje operativnih sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju trajala je od 3. novembra do danas na aerodromima i poligonima Vojske Srbije.
U vežbi je učestvovalo 212 pripadnika vazdušno-desantne vojske oružanih snaga Rusije, 56 oružanih snaga vojske Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.
Reč je o nastavku saradnje ruskih vazdušno-desantnih jedinica i Specijalne brigade Vojske Srbije započete izvođenjem vežbe "SREM 2014" u Nikincima.
"Slovensko bratstvo" sledeće godine biće u Belorusiji.
Vojna saradnja sa Rusijom intenzivirana je posle potpisivanja sporazuma 2013. Od tada je održano nekoliko zajedničkih vežbi u Rusiji i u Srbiji.
Prošle godine od 24 vežbe sa stranim partnerima, svega dve su bile sa ruskom vojskom, a 22 sa zapadnim partnerima. U ovoj godini realizovano je 116 aktivnosti vojne saradnje sa NATO-om, a samo sa Sjedinjenim Američkim Državama 90.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završena vojna vežba "Slovensko bratstvo 2016."

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2016

Na poligonu Pasuljanske livade danas je održan tehničko-taktički zbor, čime je uspešno završena zajednička vežba "Slovensko bratstvo 2016", u kojoj je učestvovalo više od 700 pripadnika Vojske Srbije, ruskih vazdušno-desantnih snaga i oružanih snaga Belorusije...Zboru je prisustvovao i predsednik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.